Съществува опасност за България от радиация от украинските АЕЦ в района на бойните действия.

За това призна в отговор на въпрос на Клуб Z вицепремиерът и министър на околната среща Борислав Сандов. Той участва в Съвет „Околна среда“ в Брюксел.

Руските войски превзеха Чернобилската ядрена централа и взривиха боеприпаси на площадката на Запорожката АЕЦ, която е най-голямата в Европа.

„Опасността идва от уязвимостта на тези АЕЦ заради нападения и снаряди, които попадат в близост до тях.

От друга страна трябва да се поддържа тяхното оперативно ниво на работа, за да се поддържат охладени реакторите, които функционират, за да не се стигне до прегряване и т.нар. мелтдаун.

Вярвам, че самите руски военни действия няма да отидат до самоубийствения ефект, защото тези централи са на границата с Русия. Не би трябвало те да са обект на военна атака, защото това би засегнало и тях. Но категорично това е риск за цяла Европпа, целия свят.

Вярвам, че няма да се стигне дотам“, каза Сандов.

Той призна също, че макар България да е подготвена да реагира, при такава авария никой не може да избегне щети. Те могат да бъдат само ограничени.

Все пак само Чернобилската АЕЦ в момента се контролира от руснаците. Оперативната работа обаче се извършва от украинските служители.

„Има планове за реакция у нас. Но трябва да признаем, че обществото беше забравило за тези рискове. Самото то не е информирано.

Институциите имат голяма готовност за някои от действията. Но видяхме от репортажите на медиите, че бомбоубежищата не са в добро състояние, системите за сигнализация – също“, изтъкна вицепремиерът.

Той увери, че властите ни правят всичко да наваксат изоставането. В момента има готовност да бъдат пренасочени 40-50 милиона лева за подобряването на тези системи. Парите са от неизразходвани средства по Оперативна програма "Околна среда". Сандов припомни и заповедта за замяна на йодните таблетки.

Важна е и метеорологичната обстановка. В този период от годината има променящи се ветрове, които в един момент духат към България от Украйна и Русия, а в друг момент – към Черно море и Кавказкия регион.

България има готовност да се отърве от зависимостта от руски изкопаеми горива и газ до 2027 г.,отговори Борислав Сандов на журналистически въпрос.

Бързо може да бъде променена ситуацията с нефта. „Лукойл“ се оказала швейцарска компания. Сега българските власти водят интензивни преговори с нея. От „Лукойл“ са готови да променят бързо доставките и да получаваме такива, които са извън основния източник, т.е. Русия.

Имаме заредено ядрено гориво поне за година или година и половина напред. В този период от време може да се мисли за диверсификация на горивни смеси, например от „Уестингхаус“, стана ясно от думите му още.

По-голямо е предизвикателството с газа. Очакванията са престъпно бавеният според Сандов интерконектор на границата с Гърция да бъде завършен в края на лятото или на есента. Така би позволило да намалим зависимостта от руски газ с 50 на сто.

Не можем обаче все още изцяло да заместим тези източници на енергия. Възможно е да стигнем до адаптиране на системите, които в момента са на газ, към нови горивни източници, за да се предотврати такъв риск. Но това ще стане само при необходимост.

Подобна замяна означава въглища - системи, изведени от експлоатация. Завръщането им е много трудно и коства големи емисии и замърсяване на въздуха.

„Вярвам, че Русия сама няма да отреже тези доставки. Докато България сама трябва да търси оптимизиране и диверсификация, включително подмяна с водородни инсталации. Това обаче може да стане за повече от 1 година“, поясни Сандов.

България е готова да подкрепи забраната за внос на руски газ при бъдещи нови сатнкции, стана ясно от отговора на Сандов на друг въпрос.

„На този етап е ясно, че Европа е много зависима от руските изкопаеми горива. На този етап не сме склонни да наложим такива ограничения.

Но при засилваща се агресия, особено срещу цивилното население, е възможно да преглътнем някои ограничения за европейската икономика. Особено защото излизаме от отоплителния сезон.

Ако това ще подпомогне бързото приключване - възможно е да се прибегне до такива мерки“, заяви той.

Руската агресия в Украйна създава повече условия за ускоряване на прехода към възобновяема енергия, смята Сандов. И по тази причина България е много заинтересована от това

„Има много инвестиции, които буквално чакат на вратата, става дума за 16 000 мегавата“, посочи министърът на околната среда.

По думите му е възможно по плана за икономическо възстановяване да се изгради завод за съхранение на енергия в района на комплекса „Марица-изток“.

Вицепремиерът отбеляза възможността за по-широка употреба на слънчеви панели. ТПо плана за устойчивост ще се финансира не само санирането на сгради, но и производство на енергия в сградите от възобновяеми източници.