Русия заяви, че ще намали доставките на газ за Европа от сряда в удар срещу страните, които подкрепят Украйна, докато руски ракетни нападения в крайбрежните региони на Черно море породиха съмнения дали Москва ще се придържа към сделката, позволяваща на Украйна да изнася зърно, предаде Ройтерс.

Първите кораби от Украйна може да отплават след дни съгласно споразумение, договорено в петък, казаха от ООН, въпреки руската ракетна атака срещу украинското пристанище Одеса през уикенда, а говорител на военната администрация каза, че други ракетни удари са нанесени в района на Одеса днес сутринта.

Растящите цени на енергията и заплахата от глад за милиони в по-бедните страни показват как най-големият конфликт в Европа от Втората световна война насам, който навлезе в шестия си месец, оказва въздейсвие далече отвъд Украйна, отбелязва агенцията.

Страните от Европейския съюз одобриха днес смекчено извънредно предложение да намалят своето търсене на газ, докато се опитват да се откажат от руските енергийни доставки и да се подготвят за възможното им пълно спиране.

Украинските военни днес съобщиха за руски удари с крилати ракети на юг и че украинските сили са поразили цели на противника. Серхий Братчук, говорител от военната администрация на Одеса каза по украински телевизионен канал, че ракета, изстреляна от Черно море е попаднала в района на черноморския град, но не даде информация за жертви.

На изток от Одеса, по брега на Черно море, пристанищната инфраструктура на град Николаев е била повредена от ракетно нападение, съобщи кметът Олександър Сенкевич.

Голям пожар избухна в петролен склад в Будьоновски окръг в контролираната от Русия Донецка народна република в Източна Украйна, след като украинските войски обстрелваха провинцията, предаде официалната руска агенция ТАСС, цитирайки репортер на място. Не беше съобщено за жертви и пострадали.

Руският енергиен гигант "Газпром", цитирайки указания от браншовия регулатор, каза вчера, че газовите доставки за Германия през тръбопровода "Северен поток - 1" ще паднат до 33 милиона кубически метра дневно от утре.

Това е половината от сегашните доставки, които вече се равняват на само 40% oт нормалния обем. Преди войната Европа внасяше около 40% от газа и 30% от петрола си от Русия. 

Днес цената на природния газ в Европа, на приетата за референтна холандска борса ТТФ, се качи над 190 евро за мегаватчас, съобщи френският всекидневник "Либерасион". Това е най-високата котировка от март, в първите седмици на войната, когато тази цена навскочи 200 евро за мегаватчас в продължение на два дни.

Кремъл казва, че прекъсването на газа е резултат от проблеми с поддръжката и от западните санкции, докато ЕС обвини Русия в енергийно изнудване.

Политици в Европа многократно заявяваха, че Русия може да спре газа тази година, стъпка, която би тласнала Германия към рецесия и ощетила потребителите, вече ударени от ускоряващата се инфлация.

Москва казва, че не е заинтересована от пълно спиране на газовите доставки за Европа.

Добавяюки към безпокойствата на енергийния фронт, украинският държавен оператор на тръбопроводите каза, че "Газпром", без предварително уведомление, рязко е увеличил налягането в тръбопроовод, който минава през Украйна, за да доставя руски газ за Европа.

Такива скокове на налягането биха могли да доведат до извънредни ситуации, включително, спуквания на тръбопроводи и операторите са длъжни да се информират взаимно предварително, каза украинската компания. Ройтерс не е могла да се свърже веднага с "Газпром" за коментар. 

Кораби със зърно

Преди нахлуването и последвалите санкции Русия и Украйна даваха почти една трета от световния износ на пшеница.

Представители на Русия, Турция, Украйна и ООН се споразумяха в петък, че няма да има нападения над търговски кораби, плаващи в Черно море към Босфора в Турция и по-нататък към пазарите на храни. 

Москва отхвърли тревогите, че сделката може да бъде провалена от руско ракетно нападение над Одеса в събота, казвайки, че то е било прицелено само във военна инфраструктура.

Белият дом заяви, че ударът е хвърлил съмнение върху доверието съм Русия и че наблюдава отблизо дали тя ще изпълни ангажиментите си.

"Ще продължим също активно да търсим други възможности с международната общност да увеличим украинския износ по сухопътни маршрути", обяви Белият дом.

Руският Черноморски флот блокира износа на зърно от Украйна от нахлуването на 24 февруари. Москва обвинява западните санкции за забавянето на нейния износ на храни и торове и Украйна за минирането на входовете на нейните пристанища.

Според сделката от петък пилотни съдове ще водят корабите по безопасни коридори през морските минни полета.

Украински правителствен представител каза, че се надява, че първата доставка на зърно може да бъде направена от Черноморск тази седмица, доставките от други пристанища - до две седмици. 

Украинският президент Володимир Зеленски заяви твърдо, че търговията ще бъде възобновена.

"Ще започнем да изнасяме, а партньорите ни да се погрижат за сигурността", каза той.

Руският външен министър Сергей Лавров каза по време на обиколка в Африка, че няма бариери пред износа на зърно и нищо в сделката не пречи на Русия да атакува военна инфраструктура.

Кремъл каза също, че Обединените нации трябва да гарантират, че ограниченията върху руския износ на торове и други стоки ще бъдат вдигнати,  за да проработи зърнената сделка.