"Никога в своята история дружеството "Сортови семена - Елит" ЕАД не се е занимавало с изкупуване на стокова продукция, така че ние нямаме опит в тази дейност."

Това каза изпълнителният директор на дружеството Росица Въчева по бТВ и заяви, че не се чувства виновна, че не може да изкупи исканото от министъра на земеделието количество земеделска продукция за държавния резерв.

Тя добави, че е разбрала от медиите за това, че от МС искат да възложат на "Сортови семена - Елит" закупуване на необходимото количество зърно за задоволяване на продоволствените цели, като ще увеличат капитала на фирмата с 1,1 млрд. лв.

Вчера министърът на земеделието Иван Иванов обвини ръководството на държавното дружество в саботаж и политически обвързаности с ГЕРБ.

„Ако желае принципалът, аз веднага напускам, но не се чувствам виновна. Тези обвинения, които отправиха към нас, просто са безпочвени. Исках да им помогна“, обясни Въчева.

Тя обясни, че „Сортови Семена – Елит“ има 60-годишна история и никога не са се занимавали с подобни неща, а основната производствена дейност е в Кнежа.

"В София в борда сме трима – аз работя от 20 г. в дружеството, другите две дами са назначени по времето на ГЕРБ. Те пожелаха да подадат оставки, защото не желаят да поемат такава отговорност.

В Кнежа работят 5 души, като се наемат и сезонни работници на граждански договори. Т.е. ние сме 8 души“, обясни Въчева.

Тя допълни, че при такъв голям капитал ще трябва вероятно да се наемат допълнително счетоводен и юридически екип, защото ще трябва да се сключват договори със стоковите посредници и Софийската стокова борса.

Изп. директор на дружеството  обясни, че принципалът в лицето на МС е искал всичко да се случи много бързо.

„Желанието им е бързо да стане това поради тази обстановка, в която се намираме всички - цялата страна. Но аз им казах, че това изисква технологично време, защото има юридически процедури, които трябва да се случат преди въобще да се тръгне да се подписват договори за изкупуване, договори с борсата и така нататък.

Зададох въпроса чисто технологично, защото моите притеснения като ръководител и човек, който бордът трябва да го оторизира, да поставя подпис и за такива големи суми - притеснението беше, че действително на дружеството ще трябват счетоводен и юридически екип, защото това са договори с борсовите посредници, договори със Софийската стокова борса“, каза още Въчева.

Според нея трябва да има и групи за контрол.