Държавата все още не е започнала да изкупува зърно за държавния резерв, въпреки че това трябваше да започне, по думите на премиера Кирил Петков, от вчера. Информацията, че нищо такова все още не се случва идва от Националната асоциация на зърнопроизводителите, пише БНР.

Не са уточнени нито количествата, нито цената, на които държавата ще изкупува.

Русия и Украйна са най-големите производители в региона и войната поставя въпроси и за продоволствената сигурност.

Още в края на миналата седмица стана ясно, че държавата ще влезе на пазара на зърно и ще изкупи нужните за българското население количества. Така земеделците ще могат да реализират своята продукция, а българските граждани няма да имат притеснения за липси на пазара у нас, като идеята е да се гарантират количествата от новата реколта през 2023 година.

Спекулативно се споменават между 2,5 милиона и 1,5 милиона тона зърно.

По-късно премиерът Кирил Петков обяви, че правителството ще изкупи 1,5 милиона тона пшеница още тази седмица, за да осигури хранителните доставки до реколтата през следващата година. 

"Да. Купуваме го по пазарни цени и ще бъде съхранено в складовете на държавния резерв. Така че да сме сигурни, че българското население е обезпечено откъм зърно. Ще купим количество, достатъчно за България да има до следващата реколта 2023 година. Което означава, че България ще има резерв близо един и половина милиона тона", подчерта той. 

Премиерът опроверга информация за забрана за износ на зърно от страната ни. Ситуацията от вчера с два спрени кораби от Агенция „Митници“ Петков обясни с допълнителни проверки на Агенцията.

„Агенция „Митници“ прави своите стандартни проверки. Няма нищо извънредно и ако всички проверки минават по надлежния ред и всичко е добре, корабите тръгват“.

Няма нарушени доставки на руски петрол и газ, увери още премиерът Кирил Петков  в Народното събрание. Правителството работи по план, в случай на риск за доставките от Русия.