Кремъл заяви днес, че бившият германски федерален канцлер Герхард Шрьодер е в Москва и не изключи възможността за евентуален контакт с него, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

"Доколкото знаем, той е в Москва", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, след като бе попитан дали е запознат с информацията, че днес бившият германски канцлер е пътувал към руската столица. Не е планирана среща, "но не изключваме евентуален контакт", добави той.

Късно снощи германската медия Ер Те Ел съобщи, че Шрьодер е в Москва, публикувайки негова снимка на своя сайт.

"Аз съм на почивка за няколко дни. Москва е прекрасен град", заяви бившият германски канцлер след запитване от телевизията за това дали ще се срещне с руския президент Владимир Путин.

От екипа на Шрьодер не дадоха коментар за причините за неговото посещение в Русия.

Руската енергийна компания "Газпром" вчера съобщи, че от утре ще намали доставките на газ за Германия по газопровода "Сверен поток 1" до едва 20 процента от капацитета заради турбина, която според руската компания трябва да бъде спряна. Германия отхвърли обяснението.

Шрьодер е ключова фигура в енергийните връзки между двете страни. От 1998 до 2005 година е федерален канцлер на Германия, а след това заема пост в надзорния съвет на контролираната от руската държава петролна компания "Роснефт".

Според информацията в официалния му профил в социалната платформа "ЛинкдИн" Шрьодер все още заема поста на председател на комитета на акционерите на "Северен поток АД", оператор на газопровода, чийто мажоритарен собственик е "Газпром".

Защитник на газопровода "Северен поток", който пренася руски газ до Германия през Балтийско море, той е бил номиниран за член на управителния съвет на "Газпром" само три седмици преди началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари.

В недоумение от отказа на бившия германски канцлер да се дистанцира от руския президент Владимир Путин - включително при срещата между двамата в Москва през март - през май основните политически партии в Германия се споразумяха да го лишат от правото му на финансирана с публични средства канцелария, като закрият финансираната от данъкоплатците дейност и преразпределят персонала.

Същият месец Шрьодер отказа предложението на "Газпром" и се оттегли от управителния съвет на "Роснефт".