Датата 2 октомври като вероятна за произвеждането на предсрочни парламентарни избори са обсъждали президентът Румен Радев и представители на ГЕРБ.

Това се разбра днес от думите на председателката на парламентарната група на партията на Бойко Борисов - Десислава Атанасова, пред бТВ.

Датата е коментирана по време на срещата на Атанасова и няколко нейни съпартийци с Радев - при връчването на втория мандат за съставяне на правителство преди седмица, който от ГЕРБ отхазаха да вземат.

Самият Радев бе заявил по-рано, че ако има предсрочни избори, то гласуването трябва да е в началото на октомври, но без да уточнява дата.

"Когато бяхме на консултации при президента, коментирахме датата 2 октомври. Очевидно събитията ще изместят по-напред тази дата, зависи от ролята на президента", заяви днес Атанасова.

Зависи обаче от това кога левицата, която получи третия мандат за съставяне на правителство, ще го върне - по всяка вероятност неизпълнен - заради отказа и на "Продължаваме промяната", и на БСП да продължат преговори с "Има такъв народ", чийто лидер Слави Трифонов сам се оттегли миналия петък със скандал. Зависи и от това кога държавният глава ще реши да разпусне Народното събрание, тъй като от тогава започват да текат двата месеца живот на служебно правителство.

"Те трябва още днес да върнат мандата неизпълнен", призова пак председателката на ПГ на ГЕРБ. И се обърна към левицата: "Да напомня на юриста мандатоносител Корнелия Нинова - никъде в конституцията не пише, че мандатът се обсъжда на някакви партийни форуми", допълни.

Визира се фактът, че тази сутрин ръководството на Столетницата се събра, за да вземе решение как да процедира и с преговорите, и с мандата. Очаква се среща да има и утре - във формат БСП, ПП и ДБ. 

Макар от страна на трите управляващи формации да се чуха намеци, че в ИТН имало поне още 8 народни представители, които е възможно да подкрепят правителство в рамките на това Народно събрание, вероятността да се водят нови преговори с тях е минимална.

Въпросът с връщането на мандата сега на практика се върти около избора на нов шеф на енергийния регулатор, след като миналата седмица Конституционният съд се произнесе, че Станислав Тодоров е назначен в нарушение на основния закон. Пак миналата седмица, точно преди Трифонов да "взриви" преговорите, ПП, БСП, ДБ и ИТН се разбраха мандатът да се държи до 15 август докато мине процедурата по избора и така простата сметка показваше, че ако има предсрочен вот, то той ще се проведе на 16 октомври. 

Предвид сегашната ситуация обаче не е известно как ще се държи ИТН по отношение на избор за титуляр на КЕВР - ще подкрепи или ще бламира. 

Така, ако левицата вземе днес решение още в сряда да върне мандата за съставяне на кабинет, а президентът да разпусне веднага НС, то най-ранната дата за изборите пак ще е 2 октомври.