Италия възнамерява да похарчи допълнителни 14,3 милиарда евро (14,5 милиарда долара), за да защити фирмите и семействата от покачващите се разходи за електроенергия и скока на потребителските цени, предаде Ройтерс. Това ще е една от последните мащабни инициативи на подалия оставка италиански премиер Марио Драги.

Допълнителните средства ще дойдат от по-високите от очакваното приходи от данъци и няма да се отразят на поставената цел за държавен дефицит, която се равнява на 5,6 на сто от националния брутен вътрешен продукт тази година, както потвърди Рим през април. 

Драги заяви днес, че се очаква есента да е много сложна и той е готов да обсъди икономическия спад със синдикатите и бизнес лидерите. 

Правителството все още има много работа, отбеляза в реч Драги, който продължава временно да изпълнява длъжността си.

С оставката си Марио Драги проправи пътя към парламентарни избори на 25 септември, но обеща правителството му да одобри новия пакет помощи до началото на август.

Рим може да повтори през август бонуса от 200 евро, който бе изплатен през юли на семействата с ниски и средни доходи и временно да освободи от ДДС продажбите на основни продукти като паста (макаронени изделия-бел.ред) и хляб.

Други възможни мерки включват субсидии за енергоснабдяването на семейства с ниски доходи и на енергоемки предприятия.

Правителството обяви, че ще търси парламентарна подкрепа за използването на бюджетни резерви за финансиране на мерки, целящи да противодействат на влиянието на цените на електроенергията и пандемията от КОВИД-19 върху домакинствата, бизнеса и държавните органи.

Част от средствата ще се използват за справяне с извънредната ситуация със сушата, която засегна отделни части на страната.

Новият пакет идва в допълнение към около 33 милиарда евро, отпуснати от бюджета през януари, за да се смекчи влиянието на скочилите до небето цени на електроенергията, газа и петрола. Войната в Украйна влоши допълнително ситуацията и оказва натиск върху перспективите пред третата икономика в еврозоната, отбелязва Ройтерс.

Хармонизираният индекс на потребителските цени в Италия е бил 8,5 на сто през юни, което е растеж спрямо увеличението от 7,3 на сто през май. Основната инфлация (без пресни хранителни стоки и електроенергия) е нараснала с 3,8 на сто на годишна основа на основата на хармонизирания индекс през юни, което е растеж спрямо 3,2 на сто през предходния месец.

БТА