Италианският премиер Марио Драги постави условия за оттегляне на оставката си, след като определи спонтанната обществена подкрепа за неговото правителство като "безпрецедентна и невъзможна за пренебрегване". Сред приоритетите му са - парламентът да предприеме необходимите мерки, за да усвои Италия евросредствата по Плана за възстановяване и устойчивост, да се одобрят съдебни реформи и други.

Драги отбеляза, че е останал трогнат от спонтанните призиви на италианските граждани да остане на власт. Той цитира петиции на здравни служители, които определи за "героите на пандемията".

"Това искане за стабилност изисква от всички нас да решим дали е възможно да пресъздадем условията, при които правителството може наистина да управлява", каза Драги, с което загатна за намеренията си да остане на премиерския пост.

Политическата криза в Италия бе предизвикана, след като популисткото "Движение 5 звезди" оттегли подкрепата си за правителството на 14 юли. Още същата вечер Драги подаде оставка. Президентът Серджо Матарела в крайна сметка може да реши дали да приеме оставката му, да помоли министър-председателя или някой друг да управлява до изборите през пролетта или да разпусне парламента още сега и да предизвика предсрочни избори през септември.

Матарела посочи Драги през 2021 г. да състави правителство на националното единство, в което влязоха десни и леви партии. Кабинетът трябваше да преведе Италия през икономическата криза, предизвикана от пандемията и да въведе реформи, необходими за получаването на около 200 милиарда евро от плана за възстановяване на ЕС.

Коалицията проработи известно време, но се разпадна, след като народните представители от "Движение 5 звезди" - победител от изборите през 2018 г., бойкотираха вота на доверие. Лидерът на популистите и бивш премиер Джузепе Конте се оплака, че партията му е била унижавана и игнорирана от останалите коалиционни партии и представи списък с девет условия, които трябва да бъдат приети, за остане формацията в кабинета. Сред тях е и спорната за Италия реформа да се въведе минимална заплата.

По-рано Драги бе уверил, че никога няма да оглави втори кабинет, както и правителство без "Движение 5 звезди", а миналата седмица категорично заяви, че няма да бъде заставен да управлява с ултиматуми. Но премиерът на практика спечели вота на доверие и изглежда, че все още има достатъчно хора, които продължават да го подкрепят. Политически лидери, кметове, лекарски асоциации и обикновени граждани призоваха Драги да остане на поста в толкова критичен за Италия момент - при нарастващи инфлация и цени на енергията, война в Украйна и необходимост да се усвоят евросредствата.

Бившият премиер Марио Монти, който също беше избран да ръководи Италия в кризисен момент, обяви, че Драги безвъзвратно ще навреди на репутацията си, ако напусне страната сега.

"Горчивината на Драги от дребните игри, които играят различни партии, е напълно разбираема", написа Монти на първа страница на "Кориере дела Сера". Но той предупреди, че опитният политик "ще демонстрира липса на уважение към страната и нейните граждани", ако се оттегли.

Големите партии в италианския парламент вече изложиха позициите си: Демократическата партия, която получава около 22 процента гласове и е ключов коалиционен партньор, иска Драги да остане на власт.

Десноцентристките коалиционни партньори "Форца Италия" на дългогодишния премиер Силвио Берлускони и Лигата на Матео Салвини единствено подчертаха, че няма отново да управляват с "Движение 5 звезди".

В самата популистка партия също липсва единодушие по въпроса. Съюзниците на Конте са готови да се оттеглят, но други представители на движението изразяват подкрепа за Драги, което отваря възможност за дезертьорство в редиците на популистите.