Администрацията на президента Джо Байдън заяви във вторник, че ще продаде допълнително 20 млн. барела петрол от Стратегическия петролен резерв (SPR) като част от предишен план за използване на резервите си, за да успокои цените на петрола, които се повишиха заради инвазията на Русия в Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

Белият дом обяви в края на март, че ще освободи рекордните 1 милион барела на ден петрол за шест месеца от Стратегическите петролни резерви, съхраняван в издълбани солни пещери по бреговете на Луизиана и Тексас.

Съединените щати вече са продали 125 милиона барела от резерва, като близо 70 милиона барела вече са доставени на купувачите, каза високопоставен служител на администрацията пред репортери.

Предоставянето на петрол от стратегическите резерви е "спасителен пояс за доставките" за петролните и рафиниращите компании, тъй като индустрията продължава да полага усилия да възстанови производството на петрол след спадове по време на пика на коронавирусната пандемията, каза служителят, цитиран от Ройтерс.

Администрацията за енергийна информация на САЩ, статистическият отдел на Министерството на енергетиката, заяви този месец, че добивът на петрол в страната ще нарасне до повече от 11,9 млн. барела на ден през 2022 г. и до близо 12,8 млн. барела на ден през 2023 г., от около 11,2 млн. барела на ден през 2021 г. Това е в сравнение с рекордните близо 12,3 милиона барела на ден през 2019 г.

След днешната новина за пускане на още 20 млн. барела от стратегическия резерв петролните фючърси парираха сутрешното поскъпване и вече бележат понижения. Фючърсите на петрол Брент поевтиняват към 18.45 часа българско време с 0,6% към 104,50 долара за барел, след като по-рано през деня поскъпнаха над 107 долара за баел.

Фючърсите на американския лек суров петрол WTI пък поевтиняват с 1,2% към 95,40 долара за барел, отстъпвайки от сутрешен връх около 99 долара за барел.