Димитър Бербатов и неговият екип проведоха "алтернативен конгрес" на БФС в зала 3 на НДК, на което той бе избран на мястото на "освободения" Борислав Михайлов. Участвалите представители на клубове бяха 82 - значително по-малко от необходимите за кворум. По-късно бяха отчетени 76 души.

Според дневния ред, утвърден от ИК на БФС още през 2021 г., Борислав Михайлов беше освободен от поста президент. Единственият кандидат бе Бербатов, а в отпечатаните по време на странното заседание бюлетини имаше и опция "Не подкрепям никого". Бербатов беше издигнат от 26 клуба в изминалите седмици.  

Водещ на конгреса бе неговият приближен, бизнесменът Петър Величков (долу).

Той дойде днес около 10:00 часа пред Националния дворец на културата, като негови сподвижници се стекоха доста по-рано. Имаше и агитка фенове на ЦСКА-София.

В сряда БФС обяви с официална позиция, че конгрес няма да има, той бе отменен на 1 март с мотив съдебните процедури след извънредното общо събрание от есента на м.г. Неофициално се твърди, че ръководството на съюза ще направи "футболна конференция" в наета зала - за определени клубове и личности.

Бербатов от дни настояваше, че днес трябва да се проведе редовен конгрес на БФС, тъй като такъв е вписан в Търговския регистър. Поначало Изпълкомът нямал право да го отменя, така нарушавал устава си, а оттам и законите на страната.

"Конгресът не може да бъде отменен и ще се проведе. Вие сте с редовно избрани делегати, а аз съм кандидат за президент, тъй като съм издигнат от 26 клуба. Ако не бъдем допуснати до зала 3, има друга свободна зала, където ще влезем и там ще изчакаме хората от БФС. Конгресът не може да бъде отменен, а защо беше тук Борислав Попов? Залата е наета за сумата от 30 хиляди лева, които са пари от вас, клубовете", каза Бербатов пред насъбралите се представители на 80-90 клуба.

При опитите им да влязат през вход А4 на НДК, вратата се оказа заключена. Борислав Попов, изпълнителен директор на БФС, се появи малко преди 10 часа и заяви пред журналистите, че е дошъл, за да отмени наема на зала 3, която е била запазена.

Екипът на Бербатов бе призовал и нотариус, за да "констатира фактите". Дамата обясни, че е поканена от адвокатите на Бербатов и нейната работа е да установи дали се нарушават правата на клубовете.

Оттам хората с Бербатов отидоха в друга зала, където делегатите бяха настанени. Малко след това представители на 80 клуба (от 82 присъстващи) гласуваха "за" провеждането на конгрес. Започна регистрация на делегати, имаше избор на комисии и т.н.

Малко след 13 часа в залата пристигнаха полицаи - по сигнал, че тя се използва неправомерно. Те си тръгнаха, а сбирката продължи по дневния ред.

Спортният министър също се появи в НДК. Комисия ще установява какво се случва

Спортният министър Радостин Василев дойде в НДК. Той заяви, че е дошъл да провери какво се случва, като от министерството ще излязат с доклад по случая.

На последния си брифинг Бербатов призова Василев да се намеси, а също така информира, че е писал до ФИФА и УЕФА. Двете организации нямат представители в София днес.

"Аз не знам какво ще се случи - с моя заповед комисия от ММС ще установява. Проверих, всички зали са празни. Има си началник на комисията по регистрацията. Това е спортна федерация. Един казва, че ще има конгрес, друг че няма да има, коментира Василев пред медиите. - Не мога да си обяснявам липса или присъствие, аз съм тук да дойда да проверя. Аз съм контролиращ орган.

БФС има безсрочен лиценз, той не подлежи на подновяване. Той може да бъде отнет при определени обстоятелства, които са описани в закона. Не съм длъжен да информирам БФС, че съм тук. Те ще бъдат уведомени по надлежен ред, че съм действал по сигнал. Горе няма да се качвам, дойдох да удостоверя какво се случва. Министърът няма работа да се меси.“

БФС осъди сбирката с официална позиция

В ранния следобед Българският футболен съюз публикува следната позиция, призовавайки държавата да се намеси:

"Българският футболен съюз остро осъжда фарса, разигран днес в центъра на столицата на правова, демократична и европейска държава! Провеждането на абсолютно нерегламентирано мероприятие и провъзгласяването му за официално, при това - пред безучастния поглед на държавните власти - е недопустима проява, легитимираща анархизма и беззаконието в страната ни.

Българският футболен съюз за пореден път твърдо подчертава, че Общото събрание, насрочено за 18 март 2022 г., е отменено по надлежния ред, и не е откривана процедура за излъчване на делегати и тяхното регистриране във федерацията – единствената уставна процедура за определяне на членовете с право на глас.

Зала №3 на НДК бе запазена за вътрешно мероприятие на Българския футболен съюз, за което е сключен надлежен договор. Въпреки това, и в разрез с всички законови и етични принципи, група лица нахлу невъзпрепятствено в помещението и физически отстрани и разруши имущество на БФС, за което бяха уведомени и органите на реда.

Ръководството на Българския футболен съюз категорично спазва законите на Република България, собствения си устав и правилата на световната и европейската федерации ФИФА и УЕФА, които вече са сезирани за днешната трагикомедия – и ще брани правата си с всички законови средства!

За пореден път призоваваме клубовете–членове на БФС да не се поддават на злонамерени и користни опити за разцепление на българския футбол. Апелираме и към държавните органи да вземат отношение към грубото погазване както на законите, така и на устава на най-голямата спортна федерация у нас!"