Димитър Бербатов покани клубовете, независимо кого подкрепят, да се явят в петък от 10:30 часа в НДК за конгрес на БФС, който изпълкомът на централата отмени на 1 март. Той направи това на пресконференция в БТА.

Самият Бербо се съмнява, че БФС може да проведе конгрес "на тъмно". Поначало, според него и "дясната му ръка" Петър Величков, ИК нямал право да го отменя 18 дни преди провеждането му - по устав. Освен това поканата за редовното общо събрание стояла в Търговския регистър.

Клубове искали да бойкотират първенството заради управлението на Борислав Михайлов, но бившият голмайстор не каза кои. Други са пожелали отвод на съдия Жаклин Комитова, която, отново според Бербатов, необосновано забавила решението си за внесена подписка на минимум една трета от клубовете-членове на БФС за извънреден конгрес.

Футболната опозиция е сезирала ФИФА и УЕФА за нередностите на БФС, една от които бил приетият бюджет. Това трябвало да стане на конгрес. Бербатов призова за намеса и министъра на младежта и спорта, който вече размени "любезности" със сегашната футболна управа.

Той обаче изрази надежда, че няма да не се стига до крайности, отнемане на лицензи и т.н., а всичко да се реши цивилизовано - с конгрес. Искаме да градим, а не да рушим, рече Димитър Бербатов.

Той загуби срещу Михайлов извънредния конгрес през октомври м.г., а след това обжалва резултатите в съда. От онзи момент до 1 март БФС имаше доста странно поведение по отношение на заседанието на 18 март 2022 г. Михайлов и компания първо твърдяха, че такова не трябва да има, след това, че ще има - някак под сурдинка, тъй като било свикано още преди извънредното и със същия дневен ред като от въпросната подписка.

Но после го отмени. Изтъкваната причина бе заради съдебните битки от страна на екипа на Бербатов.

"Някои от клубовете дори говореха за бойкот на първенствата, но това е много радикално и никой не го иска, рече Митко. - Входирахме подписката за конгрес в съда на 31 януари. Днес е 15 март и съдът все още не се е произнесъл. И тъй като времето върви, протакват се нещата, се създава условия за започването на събиране на контрадекларации. Има клубове, които са ги подписали. Тези контрадекларации се заявяват в съда и там вече съдийката трябва да вземе решение дали да ги уважи.

Но тъй като решение няма и няма, разтягането на това дело дава възможност за нови контрадекларации. И ако се съберат много, се обезмисля цялата подписка. По закон събрал ли си една трета от подписите, трябва да се назначи конгрес. Малко е бъркотия, малко е каша, малко юридически хватки..."

"Отиваме към конгреса, което е най-важната тема. Смята се, че е отложен, но той не е. През септември имаме покана за изборен конгрес. През февруари утвърждават правила за конгреса. На 1 март го отменят с решение на изпълкома, което е по-малко от 30 дни от датата на провеждане. Поради тази причина те не са в правото си да го отменят, а също така и да променят дневния ред. В момента поканата за редовен конгрес си седи в Търговския регистър. Можете да влезете и видите. Поради тази причина той не може да бъде отменен и конгрес трябва да има", продължи реализатор №1 в историята на националния ни отбор.

Бербатов обясни, че чака отговори от ФИФА и УЕФА, а също така от спортния министър.

"Според мене или ще има някакъв конгрес, или ще се попречи да се проведе редовен такъв. Тези факти ме карат да мисля, че БФС се опитва да направи пак някаква схема и да не бъдем допуснати до този конгрес, а такъв да се състои. Всеки клуб, който е пуснал документи до 28 февруари, трябва да знае, че делегатите им са валидни и могат да участват. Петък в 10:30 часа пред Зала 3 - ние ще бъдем там. Призовавам Министерството на младежта и спорта да изпрати инспектори, за да гледат какво ще се случи, ние ще бъдем там. Конгресът не може да бъде отменен, той трябва да се проведе", каза още благоевградчанинът.