Какъв прокурор ще поддържа евентуалното обвинение срещу лидера на ГЕРБ - европейски делегиран или наш? И откъде - от Спецпрокуратурата или от Софийска градска ще е той?

Това са някои от въпросите след снощното отвеждане на партийния лидер и бивш премиер Бойко Борисов, базирано очевидно засега само на Закона за МВР.

Подвъпрос към горните е дали въпросният прокурор ще наложи 72-часово задържане - на каквото има право на практика почти безконтролно от съда, за което България редовно има проблеми пред ЕСПЧ. Или пък самата прокуратура ще наложи по-лека мярка - например гаранция в пари или подписка

Това пък всъщност е и въпросът: ще се намирили прокурор, който да го обвини. Защото 72-та часа прокурорско задържане могат да се случат само след повдигане на обвинение.

"В момента текат проверки от европрокуратурата", каза тази сутрин в нарочно изявление министър-председателят Кирил Петков.

Формулировката на МВР от снощи бе буквално:

"... мащабна операция във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България".

Самата Сийка Милева снощи също насочи, видимо недоволна от ставащото:

"Следва да обърнете въпроса си към европрокуратурата" (вижте позиция на пресцентъра на родните обвинители най-долу, б.р.).

В същата посока биха могли да навеждат посещението на Лаура Кьовеши, което приключи часове преди ареста (и което се отличаваше с неособена дипломатичност към Иван Гешев, б.а.). Както и интересното изявление на Васил Божков - че в последния месец е дал показания пред Европейската прокуратура - факт е, че той от година настоява да говори пред нашата, но оттам видимо не проявяват интерес.

Дотук се знае, че действията "по неотложност" са предприети от нашата "Национална полиция" и че Върховна касационна прокуратура не е била дори информирана. Което... не е много учудващо.

Според наши източнизци обаче още не е ясно накъде ще поеме разследването - дали към европейски делегиран прокурор. Имаме такива вече 9, които единствени имат право на обвинения от името на европейската прокуратура. При такъв случай той трябва да внесе - малко парадоксално - актовете си в Специализирания наказателен съд, който все още не е закрит и е единствен компетентен по дела на европейската прокуратура. Иначе Люксембург официално мълчи.

Другите възможности са - отново спецпрокуратурата, ако приемем, че се касае за организирана престъпна група (ОПГ), или Софийска градска - ако се касае за "просто" престъпления.

Менко Менков - адвокат на Борисов сподели снощи само, че става дума за обвинения в "изнудване". Но адвокатът естествено не е длъжен да казва цялата истина, а само тази част, която устройва клиента му.

Фактическата обстановка

В момента спрямо Борисов действа мярка "задържане от полицията" - според чл. 72 на ЗМВР "полицейските органи могат да задържат лице... за което има данни, че е извършило престъпление". Следващият чл. 73 постановява, че срокът за това не може да бъде повече от 24 часа.

По своята същност обаче тази малко анахронична принуда често се оказва, че е на ръба на закона - тя не е мярка на наказателното право. Напротив. „Задържане от полицията“ е вид принудителна административна мярка. То се прилага "от компетентен полицейски орган към Министерството на вътрешните работи". И всичко е връцете на МВР - "редът за осъществяване на задържане, оборудването на помещенията за настаняване на задържани лица и редът в тях се определят с инструкция, издадена от министъра на вътрешните работи", четем в Закона за МВР.

България редовно има проблем, тъй като после тези заповеди падат в съда. Ключовата дума тук е "после". Както видяхме нощес, никой адвокат - дори и най-именитият не успява да "извади" клиента си от ареста, докато трае принудата по Закона за МВР. И затова, че тя е на практика необжалваема в реално време, редовно има осъдителни решения срещу МВР.

Следващият въпрос е ще се намери ли прокурор, който да поиска 72-часово задържане на Борисов. Което - да напомним въпреки опорките на прокуратурата спрямо други нейни "клиенти" има само една цел - да осигури участие на обвиняемия в процеса. Т.е. - то не би трябвало да има каквото и да е отношение към наказанието за евентуално извършено деяние. А към евтиния пиар - да не говорим! 

Прокуратура обаче повсеместно ползва 72-часовото задържане - включително и в съвсем абсурдни случаи, където е видимо, че извършителят няма нито възможности, нито пък намерение да се укрива.

72-часовото задържане обаче - въпреки шумнте протести на адвокатите, също традиционно не се гледа в съда в реално време. Т.е.- на обвиняемия е отнета възможност за съдебна защита срещу тази репресия.

Нещо повече - хит на прокуратурата в последните години е, че на база издадена от самата нея заповед за 72-часово задържане, лица редовно се обявяват за международно издирване - например Цветан Василев, Васил Божков, семейство Баневи... 

Кой ще е наблюдаващият прокурор и каква тактика ще приеме спрямо Бойко Борисов трябав да се реши до часове. Тъй като времето на полицейската мярка до 24 часа "тиктака".

---

Бел. ред. - тази сутрин след 9 ч. от пресцентъра на ПРБ разпространиха следното:

"Във връзка с многобройни запитвания от медиите и високия обществен интерес, Прокуратурата на Република България уточнява, че към 09.00 часа на 18.03.2022 г. все още не е информирана за извършване на действия по разследвания „по неотложност“ спрямо политически лица.

С оглед разпространено до медиите от пресцентъра на МВР съобщение в 21.12 часа на 17.03.2022 г., че „в ход е мащабна операция във връзка с 120 случая на Европейската прокуратура в България“, съгласно Регламент (ЕС) 2017/1939 на Съвета на ЕС от 12.10.2017 г., компетентна да разследва би следвало да е Европейската прокуратура.

В случай че разпространената от МВР информация отговаря на истината, следва да отправяте своите въпроси към представители на Европейската прокуратура.

Съгласно българското законодателство, при извършване на действия по разследване „по неотложност“, протоколите следва да бъдат представени пред прокурор за одобрение. В случай че това бъде извършено, обществеността ще бъде информирана."