"Направих всичко по силите си. Оттук нататък отговорността е на президента."

Това написа лидерката на БСП Корнелия Нинова във Фейсбук, след като и най-последната възможност за съставяне на правителство с третия мандат днес изчезна. Утре соцпартията в 10 часа връща неизпълнен мандата на президента Румен Радев. По-рано днес парламентът с гласовете на ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и ИТН отказа да допусне за разглеждане програмата, която би залегнала в основата на евентуален кабинет.

"Предложих открити и честни преговори за правителство, което да даде сигурност и спокойствие. Атакуваха ме, че имитирам, за да остана министър.

Предложих парламентът да продължи работа до 15.08 и да задържим мандата дотогава. Нападнаха ме, че нарушавам Конституцията, и че го правя от жажда за власт за още две седмици.

Предупредих какво ни чака без председател на КЕВР. Обявиха ме за некомпетентна и алчна за власт", възмущава се Нинова.

Ето и цялата ѝ публикация:

Днес след като обявихме, че утре връщаме мандата неизпълнен, ми се обадиха разтревожени десетки асоциации на средни и малки предприятия, работодателски организации, домоуправители, граждани. Твърдението на всички е, че хаосът с цените на енергоносителите, който се задава и липсата на решения на КЕВР, ще бъдат фатални за икономиката и семействата. Настояват за спешни решения на правителството в оставка и на Народното събрание. Искам да им кажа: направих всичко по силите си, за да помогна.

Предложих открити и честни преговори за правителство, което да даде сигурност и спокойствие. Атакуваха ме, че имитирам, за да остана министър.

Предложих парламентът да продължи работа до 15.08 и да задържим мандата дотогава. Нападнаха ме, че нарушавам Конституцията, и че го правя от жажда за власт за още две седмици.

Предупредих какво ни чака без председател на КЕВР. Обявиха ме за некомпетентна и алчна за власт.

Внесох програма и закони, които щяха да решат много от проблемите. Днес даже и не ги допуснаха в дневния ред на парламента.

Направих всичко по силите си. Проявих търпение, търсих мостове, предлагах решения. Сега се разбира, че съм била права, но е късно.

Утре връщаме мандата.

Яростта, омразата и желанието за бързо идване на власт на стария модел на управление от страна на ГЕРБ, ДПС, ИТН и “Възраждане”, уби всяка възможност за държавническо и разумно решение за излизане от кризата.

Оттук нататък отговорността е в ръцете на президента и на онези, които не проявиха никаква грижа за хората и грам мисъл за следващите месеци.