Тест за това дали има мнозинство в парламента за съставяне на ново правителство няма да има. А левицата утре връща мандата за съставяне на правителство.

Това реши днес "новото мнозинство" в парламента, като отхвърли точката в дневния ред, внесена от БСП - да се гласува законодателната програма на Народното събрание за периода юли - декември 2022 г. Тоест - изготвената от "Продължаваме промяната", БСП, "Демократична България" и дописана от "Има такъв народ" управленска програма. "За" отпадането й от дневния ред гласуваха 58 народни представители от ГЕРБ, 32-ма от ДПС, 17 от ИТН и 12 от "Възраждане".

Вчера социалистите, след два дни заседание на "Позитано" 20, излязоха с решение да предложат гласуване на въпросната програма в зала, за да се провери - има ли мнозинство от 121 народнии представители, които да я подкрепят. За да "привлече" ИТН, чийто лидер Слави Трифонов оттегли от преговорите, обиден след изтичането на записа от заседанието на парламентарната група на ДБ, левицата остави в програмата и поправките на хората на Трифонов, нанесени от времето, в което ИТН все още преговаряше за кабинет. Идеята на лидерката на БСП Корнелия Нинова бе при мнозинство, за кандидат за министър-председател да бъде предложен вицепремиерът в оставка Асен Василев (ПП) и да се върви към съставяне на проектокабинет.

Днес обаче депутатите на ИТН гласуваха против проекта за гласуване на програмата от дневния ред на парламента. За това те гласуваха съвместно с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане".

Малко след гласуването председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски обяви:

"БСП утре връща мандата".

Колко ще продължи обаче животът на това Народно събрание, зависи от президента Румен Радев, който ще вземе решение кога да го разпусне. Заложник на това решение стана сагата с избора на нов председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). 

Както е известно, сагата КЕВР създаде правен казус. Миналата седмица Конституционнияд съд (КС) обяви за противоконституционен изборът на Станислав Тодоров за председател. Комисията обаче не може да работи без председател и това наложи спешен избор на нов. Последваха различни тълкувания на стари тълкувания на самия КС, като според опозицията бившият председател Иван Иванов трябва да бъде възстановен на поста, тъй като изборът на Тодоров се счита за нелегитимен, а според закона макар и с изтекъл мандат (в каквато хипотеза бе Иван Иванов), председателят остава на поста до избора на нов. Това все пак трябва да стане с акт на Народното събрание и така ГЕРБ и ДПС внесоха проекторешенията си.

От ПП обаче настояват за нова процедура, като по неофициална информация на Клуб Z смятат да предложат отново Станислав Тодоров за поста. Именно заради процедурата миналата седмица лидерката на БСП, партията мандатоносител - Корнелия Нинова обяви, че левицата ще задържи мандата до 12 или 15 август. Тогава бе постигнат консенсус между ПП, БСП, ДБ и ИТН. Този консенсус беше постигнат предиобед, а следобед Трифонов оттегли партията си от преговорите.

Малко по-рано днес обаче и.д. председателят на парламента Мирослав Иванов (ПП) не допусна проекторешенията на ГЕРБ и ДПС да влязат в седмичния дневен ред на заседанията с формания мотив - няма доклади на комисия. И така процедурата тръгна "по дългата писта", както от ПП предложиха. Като "контра" обаче от ГЕРБ, ДПС, а вече и ИТН твърдят, че топката е в полето на... Мирослав Иванов. Който можел с едно писмо до КЕВР да уведоми регулатора, че председател е Иван Иванов.

Кой е виновен

"Опасността, която предстои пред държавата от днес нататък, е отговорност на тези, които не подкрепиха да има работещ парламент и работещо правителство. Под указанията на Десислава Атанасова и Йордан Цонев заедно, парламентарните групи на ИТН и "Възраждане" извадиха от програмата на парламернта законодателната програма, предложена от парлментарната група на БСП. Ясно стана на всички нас, а и на българските граждани, че "Възраждане" е патерица на ГЕРБ, а ИТН - на ДПС", посочи Свиленски при обявлението, че лвицата връща утре мандата и определи ИТН като лицемерна партия, която никога не е искала да има мнозинство.

"Отговорността за хвърляне на България в безвремие, без председател на КЕВР, без приети цени на топло- и ел.енергията, без лицензиране на оператори, за което предупреждават от КЕВР, остава в ръцете на тези, които днес саботираха това България да има правителство - ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане". Никой не трябва да има съмнение в зависимостите между тези четири партии", продължи Свиленски.

Отговорността е изцяло на президента - колкото иска, толкова да задържа парламента - сложи точката Свиленски на въпрос има ли възможност Румен Радев да удължи живота на НС до решаване на казуса с КЕВР.

Най-ранната възможна дата за произвеждане на предсрочните избори е 2 октомври.