С предизборно говорене, взаимни нападки, персонални обвинения и на висок тон. Така парламентът възстанови днес Иван Иванов начело на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

"За" гласуваха 132-ма народни представители (27 от ПП, 56 от ГЕРБ, 29 - ДПС, 18 - ИТН и 2 - ДБ), двама бяха "против" (ПП), а 8 се въздържаха (3 от ПП, 3 - "Възраждане" и двама независими).

Решението за това бе взето вчера по времето на енергийната комисия и бе предизвестено, че днес ще мине в пленарната зала. Което не попречи на депутатите да подхванат дебати, за да имат възможност да се обвиняват за това кой, как и защо е свалил правителството на Кирил Петков и кой е по-некомпетентен юридически.

"Започнахме с противоконституционен акт и свършихме с противоконституционен акт!", викна от трибуната юристката на партията на Слави Трифонов Ива Митева.

И определи цялостната работа на управлението като "законодателен разврат".

Както е известно, до днешното решение на парламента се стисгна, след като миналата седмица Конституционният съд определи избора на Станислав Тодоров начело на енергийния регулатор, направен по-рано тази година, за противоконституционен. За да не остане обаче КЕВР обезглавена, след като се очаква другата седмица президентът Румен Радев да разпусне 47-ото Народно събрание, депутатите предложиха няколко възможни варианта. От "Продължаваме промяната" настояваха да се стартира нова процедура по избор, но това предполагаше проточване във времето и Радев изкуствено да удължи живота на този парламент. ГЕРБ, ДПС и ИТН пък настояха за автоматичното връщане на предходния председател Иван Иванов - мотивирайки се с това, че след като изборът на Тодоров е бил нелегитимен, то Иванов автоматично продължава да изпълнява функцията председател, макар и с изтекъл мандат. От "Демократична България" пък предложиха механизъм, според който членовете на комисията (4-ма на брой) да изберат сами.

В крайна сметка вчера бе възприет вариантът, предложен от ИТН, както стана ясно - сходен с този на ГЕРБ и ДПС. И това даде основание на Ива Митева и на председателя на групата на Слави Трифонов да изтъкнат правотата си, да обявят как изначално са били против така направения избор на Тодоров, но са си мълчали - от коалиционно възпитание.

Митева обяви, че парламентът е в сегашната ситуация с КЕВР, "заради некомпетентността на управляващата коалиция и поради лисата на коалиционна култура у един от партньорите".

"Много смешно - партия, която няма никаква политическа култура, която подмени вота на избирателите и не защитихте това, за което са ви избрали - така че няма какво да ни говорите на нас за коалиционна култура", отвърна Николай Ангов (ПП).

Митева не остана длъжна и продължи да громи правителството, в което партията ѝ участваше доскоро. Не видяла нито една работна група по нито един важен закон. 

"Видях една аматьорщина! Видях, че от първия ден започнахме с едно решение на Народното събрание отново свързано с енергетиката - мораториум на цените. И само голямото мнозинство попречи да бъде атакувано в Конституционния съд. Две неща свършихме - Закона за съдебната власт и КЕВР - два акта, и двата с обявена противоконситуционност!"

Тошко Йорданов пък хвърли сакото, за да демонстрира на трибуната бяла тениска с надпис Harvard Law - препратка към образованието на премиера в оставка Кирил Петков, и за да обвини шефката на кабинета му и правителствен говорител Лена Бориславова, че въртяла "на малкия си пръст" и Министерския съвет, и Народното събрание.

"Лицето Лена Бориславова не знам защо минава за добър юрист. Два пъти се издъни. Сега не знам дали кантората, за която работи, се срамува от нея", обвини Бориславова и за решението за КЕВР Йорданов.

И след предизвиканата реакция от залата, се обърна към председателя: "Извикайте я за лично обяснение (парламентарна процедура, б.р.). Само вижте какво гласуваме днес - "последиците" от решение на НС. Ние ги натворихме с тъпото си коалиционно съгласие и Лена, която върти всички на малкия си пръст".

Последва и "подаване на топката" между Йорданов и Делян Добрев (ГЕРБ), като Йорданов призова бившия енергиен министър на Бойко Борисов да не се надява, че "енергетикът Лена" била толкова добра, колкото "юристът Лена".

В общия хор на обвиненията се включиха и от ГЕРБ, и от "Възраждане". Само ДПС, в лицето на енергийния експерт Рамадан Аталай, призова за смирение, всички да натиснат зеленото копче (за гласуване със "за") и да се отиде на избори.