Много ми се иска да нямах основание за последния ми пост, в който обясних накратко защо според мен ПП и ДБ нямат нищо общо помежду си. И защо ДБ трябва да реши да води ясна и силна предизборна кампания, разграничаваща я от ПП, ако иска да оцелее.

Преди една година Христо Иванов покани Асен Василев и Кирил Петков да се присъединят към листите на ДБ за изборите през октомври, защото виждаше риска за ДБ те да откраднат избиратели със собствен политически проект, маскиран като нова, по-млада и по-свежа градска десница. Те отказаха. Когато се обяви политическият проект ПП, коалиция "Демократична България" отново покани Асен Василев и Кирил Петков (тогава други лица там още нямаше) да се съюзят в предизборна коалиция. Те отказаха отново.

Въпреки това ДБ отказа да води кампания срещу тях на изборите и по този начин практически ги “легитимира” сред своите избиратели като сестринска, “приятелска” партия, което им струваше 6% от резултата. Сега се отправя трета покана от ДБ към тези хора, която според мен ще бъде отказана по същия начин. И това не трябва да изненадва никого, защото ПП просто не споделят програмните цели на ДБ извън общите декларации за някаква “съдебна реформа” и “борба с корупцията”.

С подобни декларации обаче се кичат всички - и БСП, и ИТН, че даже Стефан Янев и Възраждане - така че това само по себе си не значи нищо. Думите са евтини, делата са важни. ПП не са лоши - те са просто леви и с резерви по отношение на силната евроатлантическа интеграция на страната (конкретно еврозона и НАТО). ДБ и ПП ще отидат на избори отделно, като политически конкуренти.

Аз съм гласувал за ДБ и за това България да се интегрира ускорено в сърцето на ЕС и НАТО. И да води разумна икономическа политика, основана на логиката за по-малко държава в икономиката. ПП просто не са моите хора, но се маскират като такива и заблудиха доста гласоподаватели на ДБ, че са едно по-младо, по-енергично, по-добро ДБ. Не са. Те - за съжаление - са убиецът на ДБ.

Аз искам - като гражданин - да съм политически представен в следващия парламент. Знам, че на много хора им се иска - адски, отчаяно им се иска - ПП да са просто едно по-добро ДБ. Една нова, готина, свежа, необременена с лоши травми от миналото градска евроатлантическа десница. Но няма смисъл да се заблуждаваме - няма за кога.

Кирил Петков и Асен Василев не са това. Те са по-скоро една нова, свежа, по-добра и необременена БСП, в което - още веднъж подчертавам - няма нищо лошо. България има нужда от нормална и по-модерна лява партия. Всъщност, предизборна коалиция между БСП и ПП би била много по-логична и възможна, защото припокриването там по отношение на цели на управлението и методите за постигането им е над 80%.

Синхронът между двете партии в коалицията през последните месеци го показа ясно. Синхрон, който излъгани десни избиратели на ПП наричаха и продължават да наричат “изнудване от страна на БСП”, отказвайки да признаят заблудата си и да видят нещата такива, каквито са.

Аз не искам системната дясна партия в България да изчезне. Тя бе първо осакатена силно на последните избори и после държана де факто във фризера последните 8 месеца от ПП - време, през което ДБ се държа изключително лоялно като партньор и търпеше силни негативи заради подкрепата си за лявата и анти-евроатлантическа политика на ПП. Смятам да направя всичко, което мога, за да не се случи същото нещо.

----

Коментарът е от профила на Никола Янков във фейсбук. Заглавието е на редакцията.