ТЕЦ "Брикел" затваря принудително - докато не започне да отговаря на екологичното законодателство. Установени са множество нарушения, а за тях досега е бил опъван чадър. 

Това стана ясно днес от думите на вицепремиера и министър на екологията Борислав Сандов след заседание на Министерския съвет. Сандов и тецът, свързан с бизнесмена Христо Ковачки, не влизат за пръв път във "взаимоотношения". Наскоро министърът поиска да направи проверка на място и бе посрещнат и отпратен от охранители. Последва ново посещение, вече с жандармерия, като в последствие Сандов обяви чудовищни данни за нивата на замърсяване. Извършени бяха серия от проверки от две регионални инспекции по околната среда и водите, инспекцията по труда, пожарната и от центъра за обществено здраве, след като се установи, че надвишението с прахови частици в Гълъбово е между 20 и 30 пъти.

Днес Сандов посочи, че уредите, с които е било мерено в работните помещения отчитат максимума по скалите си за нивата на серен диоксид - за да се измери реално колко е замърсяването в помещенията, трябвало направо да се използват уреди за мерене при комините. 

Вицепремиерът посочи още, че според него има основателни съмнения за собствеността на "Брикел" и начина на работа, за конфликт на интереси, опъване на чадър. 

По отношение на собствеността, посочи, че според него е използвана схемата с т. нар. сламени хора. 

"Собственик е Рой Кенеди, няма никаква връзка с американския президент Кенеди. Това е редови гражданин, явно подсигурен да се подпише под собствеността на това предприятие. В същото време медиите твърдят че реалният собственик е Христо Ковачки - човекът консултант на това и на други подобни предприятия", посочи Сандов.

И допълни, че досега на теца му е било изгодно да си плаща глобите при десетките досега установени нарушения.