Имам съмнения, че прокуратурата ще докара докрай подобно разследване.

Това обяви вътрешният министър Бойко Рашков в неделя следобед пред Нова тв по повод задържането "по неотложност" в четвъртък вечерта на бившия премиер Бойко Борисов, пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова и бившия финансов министър Владислав Горанов.

"При друг главен прокурор това щеше да бъде увенчано с обвинителни актове. Ще извършваме разследвания, ще ги пращаме на прокуратурата и ще чакаме отговори тя какво е направила", добави той.

„Изповядвам философията, че който го е страх от битки, трябва да си намери по-спокойно поприще. Убедихме се, че прокуратурата бди над интересите на бившите управляващи", посочи още.

"Материалите потъват в прокуратурата"

Той центрира отговорите си около ролята на прокуратурата. Според Рашков тя бди над интересите на бившите управляващи. Пристъпването към задържане "по неотложност" било избрано, за да не постъпи държавното обвинение както обикновено - да потънат материалите. По думите му било целенасочено, че в петък вечер при брифинга на прокуратурата били назовавани имена и изнасяни подробности, така че при евентуално стигане до съд, процесът да бъде компрометиран.

„От момента, в който постъпих в МВР като министър забелязах десетки, да не кажа стотици случаи, при които материалите в обичайните хипотези, когато се изпратят в прокуратурата – те просто потъват. Особено, когато материалите касаят някой известен политически деец на ГЕРБ...Когато обвинението прочете в един материал, който ѝ е изпратен от МВР, известни имена, като например Борисов, Горанов и пиарката на Борисов, това заостря вниманието на прокуратурата и тя проявява изключително старание да постави така нещата, че МВР е извършило една незаконосъобразна дейност", сподели наблюдения министърът, с които аргументира действията на полицията, събрали критики.

Той не прие забележките за подхода на МВР за арестите.

„В задачата се пита каква е тази ярост, каква е тази съпротива от определени кръгове, които не желаят да се установи фактическата установка. Какво толкова е направило Министерство на вътрешните работи в лицето на Главна дирекция „Национална полиция”, които са се опитали за известен период от време да съберат информация в тази насока и ще продължат евентуално да събират, ако не бяха спрени брутално от прокуратурата вчера?”, попита риторично министърът.

И още за прокуратурата.

По думите му тя е поставена под политическо ръководство на ГЕРБ, след като главният прокурор Иван Гешев се обръща към бившия премиер Борисов с „шефе”.

"Така се срива цялата принципна позиция на нашия законодател за независимостта на българската прокуратура". 

"Много хора смятат, че арест на Борисов трябва да има всеки петък"

На въпроса беше ли необходим арест, Рашков отговори така:

„Един известен човек, който тези дни взе отношение по въпроса – Осман Октай се казва, дори каза, че арестът на Бойко Борисов е закъснял с две години. Много хора смятат, че арестът на Борисов трябва да се състои всеки петък заради онова, което те знаят, че е вършил в нашата страна”.

И допълни: "Тези шкафчета, които останаха неразследвани от нашата прокуратура - как мислите? Трябва ли да останат неразследвани от нашето общество? И ако има - откъде Борисов ги притежава?

Добави, че не знаел какво са очаквали и какво са искали да открият разследващите.

Може би е допусната грешка за Менда Стоянова

По отношение на съобщението на МВР, че Менда Стоянова е задържана, вътрешният министър все пак призна: "Може би е допусната грешка. Смятам, че не е умишлена". Стоянова в нощта на арестите каза, че си е у дома, там няма полиция и нищо не се случва. По-късно съобщението беше изтрито от сайта на вътрешното ведомство.

Рашков отчете, че смята, че има депутати от ГЕРБ, чийто имунитет трябва да бъде поискан от главния прокурор. Иван Гешев обаче нямало да го направи. Рашков отказа да назове имена, защото така щяло да се приеме, че посочва с пръст определени хора.

"Премиерът поиска да свидетелства и го направи"

"Премиерът поиска да свидетелства и го направя. Нека да отчетем това. Петков е първият премиер, пожелал да даде показания по едно наказателно производство" , похвали своя началник в правителството МВР шефът, макар че не внесе повече разяснения защо въобще и за какво е двидетелствал Петков. Аргументът, че не не е като прокуратурата да разгласява обстоятелства за свидетели и техните показания.

Той потвърди, че това се е случило в кабинета на министър-председателя.

Лица от висок ранг, поради тяхната заетост, могат да бъдат разпитвани в техните кабинети или на други места.

„Това е практика. Това е законово установено положение", твърди Рашков. 

Посочи, че според експертите на МВР има правна възможност разследващите, на които това ще бъде възложено, да го разпитат по реда на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

В следващите дни информация от европрокуратурата

Бойко Рашков коментира и замесването на името на европейската прокуратура в случая с арестите.

"Свързването на посещението на Кьовеши със случилото се вечерта е една измислица. Главната цел е да се предизвика някакъв скандал. Не съм говорил с Кьовеши по предстоящите арести, естествено", обясни той.

Министърът каза още, че не знае дали делегираните от България прокурори към Европейската прокуратура са работили по случая с Васил Божков и данните, огласени от него за това, че е рекетиран от предишни управляващи. Посочи обаче, че знае, че тези прокурори "имат нещо общо" по този случай.

"Няма да бъда точен, ако ви кажа да или не, дали европейските прокурори имат нещо общо с разследването за Божков. По-скоро смятам, че да, имат нещо общо. И в следващите дни смятам, че ще получим тази информация", добави той. На уточняващ въпрос каза, че тя ще е свързана с необходимостта да бъдат снети процесуално годни показания от Васил Божков, който се намира в Дубай.

Няма пречка да бъде разпитан от дистанция Божков

Според Рашков няма никаква пречка да бъде разпитан по видео връзка Васил Божков, нещо, което от прокуратурата досега не са направили. Сутринта шефката на спепрокуратурата Валентина Маджарова обяви, че това не е възможно, тъй като има "процесуална пречка за това - НПК не позволява това да бъде извършвано чрез социалните медии".

Вътрешният министър напомни, че до момента налице са само отговори на въпроси от страна на Божков, срещу когото има 19 повдигнати обвинения. Подчерта, че все пак те са саморъчно подписани, макар да не със стойността на показания при разпит.

Не е тайна, че ГЕРБ има информатори в МВР

Той отбеляза и че е наясно, че ГЕРБ има информатори в МВР. "Това не е тайна за никого".

"Нямам притеснения, че ще изтича информация. Действията са извършени законосъобразно. Това са служители, които са работели по времето на Борисов като премиер. Една част са познати с Арнаудова, други с други представители на ГЕРБ. Слушах Менко Менков (адвокат на тримата - бел. ред) - той казва неща, които може да научи само от разследващите", отбеляза още Рашков.

Нов опит в понеделник

Утре от Главна дирекция "Национална полиция" отново ще входират в Софийската градска прокуратура проектите на постановления за повдигане на обвинения за изнудване на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, информира по-късно в неделя БНТ.

От МВР съобщават, че документите са били внесени и в петък, но са описани в придружаващото писмо и по тази причина не фигурират в описите на томовете по досъдебното производство.

Софийският градски съд пак утре трябва да се произнесе дали одобрява протоколите от обиските в домовете на Борисов, Горанов и Арнаудова. Те бяха извършени в късните вечерни часове в четвъртък по неотложност и без предварително съдебно разрешение.

Вътрешният министър Бойко Рашков днес коментира, че противозаконно прокуратурата е огласила част от свидетелските показания по разследването.

"Това е липса на всякакъв професионализъм. Аз не знам тази жена, която прочете тези показания, аз не знам с каква цел го направи това. Да провали процеса, или нещо друго? Къде е разписана такава процедура в НПК да се четат публично от коридорите на Съдебната палата показания на свидетели?", попита Рашков.