- Имате ли доверие на главния прокурор?

- Без коментар.

Това е лаконичният отговор на Лаура Кьовеши, европейски главен прокурор в интервюто си в "120 минути" по бТВ.

Тя отбеляза посещението си в България с публикация в туитър като определи срещата си с Иван Гешев като "куртоазна".

"Според мен не трябва да коментираме конкретен човек, а да има механизъм, който да работи, независимо дали утре аз или Вие бъдете главен прокурор. Няма значение. Системата и механизмът трябва да работят.

Според мен е важно главният прокурор да бъде професионален, независим и активен. Това са основните правомощия и задължения на всеки главен прокурор. Според мен, независимостта е границата, която не бива да се преминава. Това е най-важното качество, което трябва да има прокуратурата – не само главния прокурор, а всички прокурори и съдии. Без независимост на магистратите няма как да се говори за върховенство на правото и не може да се говори за равенство пред закона. Ако си независим, можеш да докажеш, че законът важи еднакво за всички.

Да си представим прокурор, който не е независим, да открие производство срещу министър, срещу депутат. Ще може ли да изпълнява задълженията си без да се страхува, че на следващия ден може да бъде премахнат, да бъде наказан, дисциплинарно разследван или дори да бъде освободен от длъжността? Без тези гаранции, прокуратурата не може да бъде ефикасна", очертава тя какъв трябва да бъде механизмът.

Ами, България е корумпирана – това си е фолклор. Има фолклор за всяка държава членка, казва още Кьовеши в интервюто.

"Но като говорим за борбата срещу корупцията не мисля, че трябва да се съсредоточаваме само върху разследването. Имах този опит в Румъния. Дори всяка година да има над 1000 привлечени обвиняеми и над 900 осъдени души, пак следващите години имаше дела за корупция. За да се бориш с корупцията ти трябва ефикасна правораздавателна система, трябва ти политическа воля за борба с това, трябва ти много добра превантивна система, образование, да промениш манталитета. А най-важното – да осъзнаваш, че борбата с корупцията не може да свърши. Тя е всеки ден – не само борба на полицаи, прокурори и съдии, а борбата на всички граждани – всеки ден. И никога не бива да се отказваш", добавя тя.

Тя посочва, че има много жалби от България. Уточнява, че са свързани със злоупотреби с евросредства, особено в сферите на земеделието, строителството, здравеопазването, инфраструктурата.

"Има много жалби, свързани с корупция. Получихме няколко и за пране на пари. Граждани, имащи информация или части от нея, изпращат и директно в Люксембург, а повечето – подават тук, в България", казва още Кьовеши.

За работата на европейската прокуратура тя обяснява:

"Сега сме едно звено, което работи в 22 държави членки. Важно е Европейската прокуратура да разследва организирана престъпност, мафиотски групи, трансгранични разследвания, сложни случаи – затова е създадена."

"Не следя особено политическите схватки. За мен беше важно да видя, че министър-председателят подкрепя Европейската прокуратура и битката с финансовите измами. За мен е важно само това – да разполагаме с всички средства Европейската прокуратура да изпълнява функциите си и да подобрява защитата на евросредствата, да защитава върховенството на закона, Европа и европейските граждани", казва още Кьовеши.