Вицепремиерката, министърка на икономиката и лидерка на БСП Корнелия Нинова отново се противопостави на коалиционните си партньори от "Продължваме промяната" (ПП), обявявайки, че по широка гама от въпроси, по които според ПП уж има решение, такова няма.

Нинова обаяви, че въвеждане на форсмажор може и да има, че не е ясно още дали няма да продължим преговорите с "Газпром" за доставка на газ (въпреки че целият ЕС има поставена цел да се отърве от руската зависимост от суровината до 2027 г.), както и че БСП не подкрепя чужди военни сили у нас.

Нинова бе гост в ефира на бТВ. 

На въпрос "Какво мислите за Владимир Путин?", отвърна:

- Не давам лични оценки за лидери.

- Политическа дайте.

- Не, не мога да давам оценки.

Все пак, лидерката на социалистическата партия определи като "война" руското нахлуване в Украйна. Но пак повтори тезата си, че ако България помогне на украинския народ с нещо по-различно от хуманитарни пратки (като европейските държави изпращат и военна помощ), сме щели да се въвлечем във война. 

Нинова не била съгласна и с идването на американски части у нас, като тук става въпрос или за някакво неволно разминаване, или за волно такова, тъй като час по-рано, пак в ефира на бТВ, вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев (ПП) заяви, че не бил чул мнения "против" относно обявеното намерение САЩ да изпратят "рота "Страйкър".

Василев посочи още, че няма да бъдат подновени преговорите с "Газпром" предвид войната в Украйна и фактът, че договорът ни изтича в края на годината. Тази теза вицепремиерът повтаря от дни, като тя е в унисон с общата европейска политика за отказ от руските доставки на газ. Нинова обаче твърди друго:

"Не сме обсъждали в правителството тази тема и нямаме решение. Нека да видим за какво става дума. Имаме договор до края на годината", заяви.

По отношение на искането на БСП за въвеждане на форсмажор за бизнеса, остро критикувана от експертите и отхвърлена категорично от коалиционните партньори, социалистическата лидерка пак не сподели общото мнение. И посочи, че не са верни думите на колегата й - министърът на иновациите Даниел Лорер, че форсмажор не само няма да се въвежда, ами и не е обсъждан в правителството.

"Ще видим...", посочи тя на констатацията на водещата, че форсмажор няма да се въвежда.

Нинова чула много неща по темата, в т.ч., че това било "хрумка на БСП". Не било обаче вярно. Такова искане имало от Българската търговско-промишлена палата, както и от камарата на строителите. "Ето от къде идва инициативата, изобщо не е от БСП", заяви (като винаги има най-различни искания от всякакви браншови организации, които обаче не се обличат в законотрорчество на всяка цена, б.р.).

"Разбира се, че не е така", пък заяви Нинова на въпрос вярно ли е, че предложението не е обсъждано в правителството.

Обсъдила го била с всички колеги от Министерския съвет. Питала "съгласни ли сте да предприемем мерки", казали и "да, но проучете първо да не направим някой проблем". Вицепремиерката проучила и получила положителни становища, изброи тя, от външно министерство, както и от министерствата на правосъдието, екологията, социалното, на здравеопазването и пр. Всички съгласували без забележки. Само от министерството на Лорер още нямало отговор.

"Ако наистина нагласите са, че не бива да го въвеждаме, ще го обсъдя с колегите. Ако не са съгласни, да си оттеглят подписите от тези писма. Но дано след няколко месеца като започнат да фалират фирми по тази причина, да не се сетим за този разговор със закъснение...", заяви лидерката на БСП.

Нинова вмъкна и нова идея - за таван на цените. Като не доразви тезата си. Само даде примери, че има такива мерки в Европа. 

Коментира, разбира се, и арестуваните и пуснати след по-малко от 24 часа Бойко Борисов (бивш премиер), Владислав Горанов (бивш финансов министър) и Севделина Арнаудова (пиар на ГЕРБ). По думите й не било редно МВР да не даде информация на министрите за предстоящите задържания. Но разбирала - страхували се от теч на информация. По думите й прокуратурата, която отказа да образува досъдебно производство, трябвало да се "намеси по-решително" - да направи проверка и след два месеца да каже има ли данни за извършено престъпление или пък няма.

На финала водещата изброи няколко имена и попита Нинова знае ли кои са тези хора. Тя посочи - да. Това били партийни функционери на БСП. Водещата отбеляза, че всички те са назначени на управленски позиции в горския сектор и попита "така ли става" - сменят се едни партийци с други. На което Нинова отговори:

"За да покажем по-добро утравление, по-добра експертиза и да не се краде в горите".

"Така се носи политическата отговорност. Тук говорим за ръководства, не за лесовъди и лесничеи".

Контекстът на въпроса бяха обвиненията на депутата от ПП Александър Дунчев, че БСП, която управлява горите чрез министерството на земеделието, назначава функционери без експертиза в горския сектор, разчиствайки доказани в областта кадри.

Какъв процент ще вземе левицата при предсрочни избори сега? (предвид ниските резултати, мерени от социолозите, б.р.).

- Е, не мога да гадая. Ще видим. Но по-добре да не си играем с България сега.

А на въпрос "Колко партийни членове назначихте?", социалистическата лидерка отвърна: 

"Не мога да ви отговоря конкретно".

Но пък посочи, че останалите формации в коалицията също правели партийни назначения.