БСП е гарант за стабилността, БСП е предвидим партньор. Мантрата е на лидера на партията Корнелия Нинова и можем да я чуем в почти всяка нейна публична изява. По-внимателен прочит на действията на вицепремиера и министър на икономиката обаче предполага и друго тълкувание: БСП е гарант за клатенето на стабилността, а че е предвидима, предвидима е – ако има мандра, Корнелия Нинова и близките й сподвижници ще я нападнат. Засега остава неясно защо само от „Продължаваме промяната“ (ПП) не знаят това. Или се правят, че не знаят...

Лидерите на ПП Кирил Петков и Асен Василев, съответно премиер и финансов вицепремиер, безспорно са в незавидна позиция. Насред енергийната и здравната кризи, в които се озова новото правителство, се разрази и война. Но в домашен план по-незавидното е, че от ПП може и да са умели в управлението на бизнес, но тепърва се учат как се прави политика. Особено в условия на 4-партийна коалиция и непрекъснатото поставяне на ултиматума „ако не стане на нашата, разтуряме седянката“. Тези работи, разбира се, се случват тайно. За пред обществото „коалицията е стабилна, проблеми няма“. Проблеми обаче има. Най-големият от които е липсата на решителност ПП да се опълчи на обиграната, но най-вече електорално отчаяна БСП. Не само левицата „си развява коня“ в коалицията, но нейните действия са най-видими и карат страничния наблюдател да се запита – държавният или частният партиен интерес обслужва БСП чрез управлението.

Корнелия Нинова се бетонира първо като вице и министър, а после и като партиен лидер - на един бутафорен, аранжиран от „Позитано“ 20 конгрес, на който обеща, че все по-дълбаещата електоралното дъно левица ще се възроди... чрез управлението. И се зае. Така да се каже, няма вечни коалиции, има вечни интереси. Социалистическият лидер през ден демонстрира, че не Кирил Петков, а тя пилотира самолета, унижавайки го по този начин в пъти повече от метната в лицето снежна топка.

Първи мини трус предизвикаха публичните изказвания на Петков, че държавата няма да продължава с проекта АЕЦ „Белене“. И Нинова реагира незабавно – прати министър-председателя да си чете коалиционното споразумение, в което, факт, няма записана конкретика какви точно ядрени мощности ще се изграждат. Макар тя да бе права, така и не стана ясно защо това плясване на другарката учителка с линийката през ръцете трябваше да се случва публично и да влезе в новинарския обмен. 

На Кирил Петков му се наложи и да дойде на пожар в парламента – за да моли социалистите да подкрепят общата уж за Народното събрание декларация, осъждаща руската инвазия в Украйна. Левицата се нареди редом до популистката (и други неща) „Възраждане“, като отказа да подкрепи думата „санкции“ в декларацията. Но най-горчив привкус остави фактът, че заради упорството на Нинова за тази дума парламентът над пет часа безметежно гледаше закъснелия и без това държавен бюджет, докато на 1000 километра от България Русия току-що бе нахлула с танковете в суверенна република. Никой не смееше да каже честно защо българският парламент се бави и не може да се обедини около една очевидно безспорна декларация. Но потенциалните избиратели на левицата и „Възраждане“ навярно могат.

Задава се смяна на военния министър Стефан Янев. Ще отдадем на политическия наивитет на Петков обявяването на Тодор Тагарев за негов наследник. Името на Тагарев дори бе внесено в НС в проекта за решение за кадровата рокада и като всичко да бе решено, смятаха от ПП. Но... среднощни совалки с Нинова, смениха в „12 без 5“ Тагарев с Драгомир Заков.

Какво наложи подмяната в последния момент, няма да разберете официално. Самият Кирил Петков не даде отговор на този въпрос, въпреки, че бе настойчиво питан от журналистите. Защото коалицията е стабилна. Но неофициално някой може да ви каже, че Нинова е поставила ултиматум – или смяна на смятания за проамерикански настроения Тагарев с друго лице, или БСП излиза от коалицията. Лидерката обяснила как била притисната от голяма част от собствената си парламентарна група, която не можела да удържи, ако Тагарев стане министър на МО. Последното е трудно за вярване. Защото групата, това е Нинова. Справка – дирижираният конгрес.

„В условията на война няма кой да си позволи да разтури коалицията и да се врътне, защото никога повече няма да влезе в Народното събрание“. 

Думите са на депутата от ПП Александър Дунчев, който предизвика може би най-големия коалиционен трус до момента, обвинявайки левицата в чистки и безпринципни назначения в горския сектор – на партийни функционери. А гората, както знаем, отдавна е не само доходоносен бизнес, в т.ч. за пълнене на партийни каси, но и електорален ресурс.

Всеки, запознат с професионалната биография на Дунчев, знае, че това е лесовъд, свързан с гората, който лично „арестува“ камиони с нерегламентиран товар дървесина. Но...

Скандалът се завихри светкавично, а солово изпълнение на Дунчев ли е това или политическата му формация стои зад гърба му, два дни не разбрахме. Публично обявление от ПП нямаше. Но пък неофициално някой може да ви каже, че Нинова е подпалила телефона на Кирил Петков и така уверена в неговата липса на подкрепа за собствения му депутат, започна лява атака по Дунчев.

Цяла плеяда от депутати и министри на БПС, начело с лидерката, дефилира в тв ефира (а днес и от трибуната), за да обяви, че лесовъдът покровителства дървената мафия, да намекне, че има психически отклонения, че е в конфликт на интереси и пр. Най-важното обаче остава това, че не Петков, а Корнелия Нинова обяви стои ли зад Дунчев собствената му политическа сила или не. До днешното лаконично изказване на Асен Василев: „Ръководството не заема страна“. Коалицията е стабилна. БСП не е поставяла условия...

Извинявам се на зрителите ви, че ги занимавахме с този личен за един човек въпрос, след като има толкова важни теми. Нещо от този сорт обяви вчера по БНТ и министърът на земеделието Иван Иванов (БСП), под чиято шапка са горите, посочен от Дунчев като част от задкулисието. С което темата трябваше да бъде омаловажена и приключена, а Дунчев унизен. Макар Иванов да не даде нито един задоволителен отговор в това си участие, повтаряйки само тезата за дървената мафия и менталното състояние на депутата от ПП.

Така да бъде - ако от левицата смятат, че темите за функционирането на коалицията, за прозрачността при взимането на решенията, за експертното, а не партийно начало на назначенията не си заслужават занимаването на зрителите. 

P.S. Да не се счита, че извиване на ръце не практикуват всички формации в коалицията, в т.ч ПП. Като например за това кой да оглави БНБ, кой да оглави БНТ, кой да отиде в Конституционния съд, като Щази ли да изглежда антикорупционната комисия и пр.

Това, разбира се, някой може да ви го каже само неофициално.  

Важното е, че коалицията е стабилна. И има пилот в самолета.