Малко преди 15 ч. днес удари звънецът на последното заседание на 47-ото Народно събрание, просъществувало от 3 декември м. г. до вероятно следващата сряда. По традиция лидерите на парламентарните групи изчетоха заключителните си декларации, в които често се съдържаше оценка не само за дейността на парламента и собствената им такава, но и заявки за бъдещето.

Ето какво казаха днес представителите на партиите в отиващия си парламент:

"Продължаваме промяната": Корупцията не намери достатъчно врагове в тази сграда

Критики към липсата на реформаторско мнозинство и опозицията, изброяване на постиженията, призив към българите да гласуват, за да продължи промяната, в т. ч. в борбата с корупцията. Така може да се обобщи финалната декларация на групата на "Продължаваме промяната", изчетена от парламентарната трибуна в последния ден на 47-ото Народно събрание от председателя ѝ Андрей Гюров:

"Корупцията не намери достатъчно врагове в тази сграда. 

Говоря за майсторите в занаята, тук в парламента - ненадминатите професионалисти. Тези, които не могат да живеят в опозиция, защото тогава излиняват. От парламентарната трибуна те играеха любимата си игра – "крадецът вика дръжте крадеца". Чухме какви ли не абсурди, безочливи манипулации, заплахи и лъжи.

Чухме и думите "Не пипайте организираната престъпност". Уважаеми дами и господа от опозицията, Вашата неприязън към промяната, Вашата съпротива срещу борбата с корупцията ясно ни показа едно – всичко, което направихме, всичко, което се наложи да изтърпим, си струваше.

Но заради Вашите гимнастики тук, България продължава да се мъчи", посочи Гюров.

И допълни:

"Вчера влезе в сила закриването на бухалката, наречена спецправосъдие. Но не и преди в последния си работен ден да "изпере" за пореден път Пеевски.

Всеки ден на този парламент беше шанс да свършим нещо добро за България. Но вече стана ясно, че в рамките на този мандат няма как да осъществим изцяло това, за което хората ни изпратиха тук – да сменим модела Борисов/Гешев и да върнем законността.

Но от друга страна отиваме на избори с натрупан опит. С научени уроци. Със знание срещу какво се изправяме. С идеи как да бъдем по-успешни и по-ефективни."

ГЕРБ: Нулева толерантност към Конституцията

От ГЕРБ не останаха длъжни. И на свой ред изброиха гафовете на управлението. Председателката на групата Десислава Атанасова чете своята декларация, в която наблегна на ареста на лидера си Бойко Борисов и на свой ред - обвиненията в корупция от страна на управлението, което оставяло страната в енергиен колапс.

"Какво оставя след себе си това управление?! Ясното и недвусмислено -  А-отборът доказано са аматьори

Тълпата може да се управлява със есемеси, но тълпата не може да управлява. 

Аматьорите оставят разбити държавни институции, развихрила се шуробаджанащина, корупционни схеми, парапети, бухалки, дамаджани, опустошен парламентаризъм зад решетки, брутално потъпкване на правовия ред и нулева толерантност към Конституцията

То оставя  енергийна криза, липса на основни енергийни ресурси, липса на алтернативни доставки на газ, плашещи цени на електроенергията и горивата", посочи Атанасова.

И продължи, персонално за ГЕРБ: 

"Тази криза започна, когато вие под юмрука решихте, че ще обявявате война на политическа партия ГЕРБ, а партия ГЕРБ трябва да бъде заличена от политическата карта на България. 

Преживяхме всичко -  омразата, внушението, обидите, чегъртането, арестите. И най-важното - видяхте ли как омразата към нас прерасна в омраза помежду ви? В омраза на всеки срещу всеки. Усетихте ли, видяхте ли, как тя ви разяде отвътре? Почувствахте ли нейната опустошителна сила, която изпепели вашето мнозинство и вашето правителство? Не опозицията, омразата ви довърши! Ако не осъзнаете, че това е истинският ви проблем – омразата ви – тя ще ви досъсипе! ".

Но пък Атанасова даде заявка за бъдещето:

"В следващото 48-о Народно събрание, ако ГЕРБ-СДС ще трябва да съставя правителство, ще ви покажем как се работи заедно за доброто бъдеще на България и за нейното достойно място в семейството на европейските народи. В следващото Народно събрание ние ще сме тук и на тези от вас, които народът ще прецени да върне отново в тази зала, ще покажем как се работи за целите, които сме си поставили. Защото такава ще е народната воля. И когато народът отново ви каже, че предпочита в управлението на страната да участва ГЕРБ, да се отнесете с разбиране към това послание и да го приемете".

"Има такъв народ": Подли политически игри

Изненадващо от името на "Има такъв народ" не говори председателят на парламентарната група Тошко Йорданов, нито популярните лица Ива Митева, Станислав Балабанов или Любомир Каримански, а неосъщественият кандидат за премиер на Слави Трифонов - Пламен Николов. За да изтъкне партията си, която свали правителството и която после направи невъзможно съставянето на ново в рамките на този парламент.

"Българските граждани станаха свидетели на подли политически игри, неспазени коалиционни обещания и нелицеприятни отношения, както между бившите коалиционни партньори, така и между управляващи и опозиция. Ако на последната работата ѝ е да посочва кривиците на властта и да предлага алтернативи, то управляващото мнозинство трябваше да демонстрира единство и експертиза. По една или друга причина, първоначално сформираното управленско мнозинство не успя да обърне поглед в една посока и започна да фаворизира едни участници в коалицията, за сметка на други", посочи Николов. 

И допълни:

"От ИТН никога не бихме се примирили с ролята на безгласна патерица на властта и в никакъв случай не бихме могли да пожертваме националния интерес на Република България, каквито и регламентирани обещания или нерегламентирани изкушения да ни бяха предлагали".

"Демократична България": Тези политици, които имат да отговарят на много въпроси, да слязат от сцената

Нашата отговорност оттук нататък е да отговорим на въпроса как ще управляваме България, за да се справим с двете огромни предизвикателства – корупцията и войната. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в заключителната си реч.

"В последния ден на този парламент - тази прекрасна, достолепна зверилница, която изисква от нас и страст, и агресия, и желание за конфронтация, днес бих искал да излезем извън размахването на пръсти и замерянето с декларации и да си кажем благодаря ви един на други. И макар да не беше много успешен парламентът, искам да благодаря на всеки от вас и ако някого сме засегнали, въпреки че че опитвахме да сме любезни, прощавайте. Чисто човешки, това е важно", каза в началото на речта си Иванов.

По думите на Иванов парламентът съществува заради опозицията.

"Парламентът не е мястото, в което се упражнява властта, мнозинството може да се затвори само да си взема решенията. Той съществува, за да може да спира упражняването на властта, да бъде спирачка за твърде лесните и твърде бързите решения – затова е възникнал. Това не можахме добре да го разберем. Сбъркахме, сгрешихме, че не дадохме адекватно председателство на опозицията в комисиите", призна съпредседателят на ДБ.

Той призова при реформирането на съдебната власт въпросът за това кой е корумпиран и кой не да а бъде изваден от политическия дебат и да бъде оставен на независимата съдебна власт.

"Стигнахме до това цивилизационно решение да се радваме на независим съд. Сега остава да реформираме прокуратурата така, че тя да е неутрална. И да не служи повече на едни, отколкото на други. Това не означава да я вземем от едни и да я дадем на другите. Трябва да намерим начин да постигнем съгласие да я реформираме така, че да бъде ничия  – освен на закона и на националния интерес", посочи.

За да се постигне това съгласие за реформа на съдебната система, обаче, е необходимо определени политически фигури да отстъпят назад, според Христо Иванов. Иначе реформите стават техен залог. 

"Това означава да намерим начин тези политици, които имат да отговарят на много въпроси, да слязат от сцената, за да не става политическият дебат залог на персоналната съдба на на един или друг, който гледа оня часовник с наказателното време", очерта и Иванов визията си за евентуални бъдещи партньорства. 

От ДПС не четоха декларация, както и от БСП. Депутатите на левицата, която бе последният мандатоносител и не успя да реализира мандата, дори бяха напуснали залата много преди края на заседанието без да си кажат довиждане с колегите си от останалите парламентарни групи. Четенето на заключителни декларации било глупост, посочиха оттам.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обаче не пропусна своята последна дума.

"Възраждане": Без маски, без мерки, без ограничения

"Когато след изборите прекрачим прага на парламента като мнозинство, България за първи път от 30 години ще бъде за българите - без маски, без мерки, без ограничения и само в съответствие с интересите на българските граждани. Тогава ще приемем всички 29 законопроекта, които създадохме, за да работят за българските граждани", обеща завръщане Костадинов.

Председателят на парламента: Липсваше търпение, толерантност и уважение

Последна бе думата на и.д. председателя на Народното събрание Мирислав Иванов. Иванов "наследи" поста от сваления от "новото мнозинство" Никола Минчев и остана начело до края - заради нежеланието на тези, които отстраниха Минчев да издигнат нови кандидати.

В тези тежки времена на криза 47-ото Народно събрание не бе обединено, а какви бяха причините за това – ще дам възможност на времето и българските граждани да дадат своята оценка, заяви Иванов.

Според него напрежението от политическата криза е хвърлило "тежка сянка" върху парламента. Иванов смята, че пленарните заседания са били арена на персонални сблъсъци и вулгарен език.

"Липсваше търпение, толерантност и уважение", обобщи той. 

"Вярвам, че всеки един от нас ще се поучи от грешките си и ви призовавам – нека бъдем по-разумни, по-самокритични, по-отговорни и по-честни към себе си, колегите си и към нашите сънародници", допълни.  

И обобщи: 78 приети закона, 141 часа и седем минути парламентарен контрол.

Иванов благодари на народните представители и удари последния звънец, с който освен край на пленарното заседание, бе обявен и краят на 47-ото Народно събрание.