От Кремъл обявиха днес, че са солидарни с Китай ден след предупреждение, отправено от китайския лидер Си Цзинпин към американския президент Джо Байдън, "да не си играе с огъня" по темата с Тайван, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Разбира се, че ние сме солидарни, зачитаме суверенитета и териториалната цялост на Китай", заяви пред медии говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той се обяви срещу всяко действие, способно да ескалира ситуацията.

Изказването на Песков беше коментар на предупреждението на Си Цзинпин по време на видео разговора му с Джо Байдън за ситуацията с Тайван. Китай смята Тайван за част от своята територия, която трябва да си върне, ако се наложи - и със сила.

Пекин заплашва от няколко дни с "последствия" ако председателката на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси изпълни плана си да посети острова. Въпреки че американски представители често посещават Тайван, Китай вижда в евентуалната визита на Пелоси сериозна провокация, като се има предвид, че тя заема един от най-важните постове в САЩ.

Въпреки породеното напрежение, вчера Си Цзинпин и Джо Байдън постигнаха съгласие за бъдеща първа среща на живо помежду си.