Българският данъкоплатец е платил за тишината на прокуратурата над половин милиард лева. Това заяви премиерът Кирил Петков, който направи оглед на строежа на интерконектора с Гърция в района на град Комотини. Пред медии Петков коментира темата с ареста на лидера на ГЕРБ и бивш министър-председател Бойко Борисов, който бе задържан в четвъртък миналата седмица за 24 часа заедно с пиарката си Севдалина Арнаудов и бившия финансов министър Владислав Горанов. 

„Как е възможно българската прокуратура дори да не образува досъдебно производство?“, попита Петков.

Той определи държавното обвинение като „окупирана институция“, която не си върши работа. 

Петков коментира твърденията на обвиняемия бизнесмен Васил Божков, който твърди, че е бил рекетиран от бившите управляващи.

"От над година се знае, че има такъв случай, Божков на кой ли не го каза. Умопомрачаващо е прокуратурата даже да не направи досъдебно произвоство, за да направи един скайп разговор с Божков. Ако някой иска, може да го направи още утре. Г-н Божков иска да даде информация. Човек, подкупвал високопоставени длъжностни лица иска да разкаже, а прокуратурата казва, че скайп връзките не са начина и това не я интересува. Не се разпитват партньорите му, секретарките в Министерството на финансите. Фактът, ако се окаже верен,е, че заради подкуп от 60 млн. лева половин милиард от нашите пари са изтекли", каза Кирил Петков.

Той посочи, че има и нов експертен доклад на Министерството на финансите, който посочва пропуски при одитиране на европейските средства, докато министерството се е ръководило от Владислав Горанов. По думите на премиера има примери от отделни региони, където парите по европейските фондове са достигали единствено до ограничен кръг фирми. Темата за корупцията в страната е била централна и по време на посещението на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, потвърди Петков. 

"Одитният отдел под ръководството на Горанов не си е свършил работата и имаме човек, който е готов да каже, че е корумпирал. Свидетелствах, че според мен този доклад дава информация, че има нередност под ръководството на Горанов, а заради това има опасност от обаждания, скриване на документи, прикриване на доказателства", коментира Петков и по този начин оправда задържането на Горанов, Борисов и Арнаудова "по неотложност".

Петков засегна и темата за намерения джип, собственост на "Аркад", в дома на пиарката Севделина Арнаудова. 

"В гаража на пиара има джип на "Аркад". Тази газова връзка (с Гърция - б. р.) не се построи за 12 г., руската се построява за 3 г. и остават безплатно джипове. Няколко са оставили в министерството на екологията, един джип е оставил в министерството на енергетиката. Кой раздава просто така толкова скъпи автомобили? Много натовски настроена партия, но работи с руски проекти, дава 3 млрд. Лева за руски проекти. Ще има проверка по случая. Няма безплатен обяд. Някой ги е дал за нещо. Всичките трябва да се върнат. Когато е даден безплатен, той обикновено е много скъп. Ужасно е, че някои хора и в момента ги карат", каза Петков.