ГД "Национална полиция" смята, че предишното ръководство на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) е извършило стопански престъпления и има данни и за компютърно престъпление - неправомерно осъществен достъп до информационна система. Става въпрос за "златния" договор за българската тол система.

Това е поредното разследване, което МВР инициира само и праща в прокуратурата - такива са например за 53-те млн. лв. за "Хемус", за несъществуващата Детска болница или най-актуалното - обвиненията в изнудване от Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.

Що се касае до тол системата, от полицията поясняват, че е сключен договор за 136 млн "за проактивен мониторинг, експлоатационна поддръжка на взаимодействието между програмните и апаратните ресурси и надграждане" и т.н. Срокът е 60 месеца, а подписите под договора са от 23 декември 2020 г.

За първите 24 месеца от влизането му в сила на консорциума, с който е подписан, е платена цена от 2 502 326,52 лв. с ДДС на месец. А месечната цена на услугите от началото на 25-ия месец до 60-ия ще е в размер на 2 112 291,44 лв. с ДДС.

Според полицията това е "основание за предполагаема от разследващите предпоставка за нанесена щета в особено големи размери на държавния бюджет".

В рамките на проверката... 

"... е констатирано и неизпълнение на договора от страна на изпълнителя - той не е обучил специалисти и е допускал подизпълнител да осъществява нерегламентиран, съгласно клаузите на договора, достъп до данните на системата - по този начин е изпълнен и съставът на чл. 319а от НК.

"Материалите ще бъдат изпратени в прокуратурата с мнение за образуване на досъдебно производство", обявяват днес от МВР. В кръга на мрачния хумор - да им пожелаем успех.

За какво става дума? Както вече е ясно България реши да изгради тол системата, за да може през нея да финансира ремонти и изграждането на пътната мрежа. За строител бе избрана австрийската "Капш", която получи над 180 млн. лв., за да "вдигне" системата. Тя заработи, а доставчиците на услуги в системата възпрепятстваха влизането на конкуренти на пазара.

"Интелигентни трафик системи" - основният доставчик, се свързва активно с... "Капш". Няколко месеца по-късно пък стана ясно, че австрийците получават и оперативното управление на системата, нещо, което не бе заложено в Обществената поръчка и за което "Капш" получи нови 140 млн. лв. Казано по-просто - "Капш" получи и входа и изхода в системата. Именно вероятно за тези около 140 млн. лв. за оперативна дейност става дума в момента в разследването на полицията. 

Припомняме и че министър Гроздан Караджов назначи пълна проверка на поръчките, а само преди месец от НПО "Пътна безопасност" обявиха тол системата за мегакорупционен проект.

Фактите днес сочат, че българската тол система - колкото и да е невероятно - работи на загуба. 

Ето и пълния текст на прессъобщението: 

ГДНП изпраща в прокуратурата материали от проверка за ТОЛ системата

Според разследващите има данни за престъпление по чл. 220 от НК, извършено от предишно ръководство на АПИ

Проверката е започнала през месец октомври 2021 г. по сигнал за неправомерни действия от служители в Националното ТОЛ управление. В хода на проверката е установено, че бивше ръководство на Агенция „Пътна инфраструктура“ е сключило договор за проактивен мониторинг, експлоатационна поддръжка на взаимодействието между програмните и апаратните ресурси и надграждане с нови функционалности на електронната система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние за превозни средства. Договорът е подписан на 23 декември 2020 г.  и  е за срок от 60 месеца в общ размер от 136 098 328,46 лв. с ДДС. За първите 24 месеца от влизането му в сила на консорциума, с който е подписан, е платена цена от 2 502 326,52 лв. с ДДС на месец.  А месечната цена на услугите от началото на 25-я месец до изтичане на срока на договора (до 60-я месец) е в размер на 2 112 291,44 лв. с ДДС – основание за предполагаема от разследващите предпоставка за нанесена щета в особено големи размери на държавния бюджет /престъпление по чл. 220 от НК/.

В рамките на проверката е констатирано и неизпълнение на договора от страна на изпълнителя - той  не е обучил специалисти и е допускал подизпълнител да осъществява нерегламентиран, съгласно клаузите на договора, достъп до данните на системата - по този начин е изпълнен и съставът на чл. 319а от НК.

Материалите ще бъдат изпратени в прокуратурата с мнение за образуване на досъдебно производство.