Бившият главен секретар на МВР Ивайло Иванов, уволнен от поста заради насилието над протестиращи през 2020 г., е назначен незаконно от Столична община и за това ще бъде сезирана Главна инспекция по труда. Това обявиха от гражданската организация "Спаси София" днес.

Според независимия общински съветник Борис Бонев кметицата Йорданка Фандъкова е нарушила Закона за държавния служител с назначаването на Иванов, като е заобиколила задължителното конкурсно начало за поста.

"Юридическият екип на "Спаси София" подготви едно писмо до кмета Фандъкова, в което попитахме какво е правното основание за назначаването на Ивайло Иванов, каква процедура е спазена. Поискахме копие на акта за назначаване. Получи се един доста лаконичен отговор, в който ни отговарят, че трудовият договор е сключен на основание на разпоредбите на Кодекса на труда. Не ни беше отговорено за конкретното правно основание за този договор", обясни юристът Христо Копаранов.

Според него така Фандъкова е заобилокила чл. 10 от Закона за държавния служител, който изисква конкурс и политически неутралитет.

Общината обаче урежда дейността на Столичния инспекторат с наредба от 2008 г., в която се предвижда, че шефът на инспектората се назначава от кмета на общината, но не е ясно дали е по трудов договор или служебно правоотношение. Странното е, че за зам.-директорът е изрично казано, че се назначава по трудов договор.

"Ние ще настояваме Инспекцията по труда да направи скоростна проверка. Настояваме за незабавната му оставка и кмета Йорданка Фандъкова да поеме своята политическа отговорност, не само за това, че го е назначила незаконно, но и не вижда проблем на резултатите на работата на Столичния инспекторат", подчерта Борис Бонев.

Ивайло Иванов бе уволнен от поста главен секретар на МВР на 14 май 2021 г. по искане на служебния кабинет. Причината - насилието срещу протестиращи по време на протестите през 2020 г. Иванов беше обявил, че "протестиращите употребиха брутална сила срещу полицаите".

След отстраняването му Иванов бързо си намери ново място - като директор на Столичния инспекторат. Опозицията в Столичния общински съвет моментално поиска обяснение за назначаването му.

Фандъкова обаче заяви, че не дължи такова. Въпреки това обясни, че е назначила Иванов, защото е "необходим човек на реда, който да засили контрола". Кметицата също така призна, че Иванов не е представил управленска програма при постъпването си. А ГЕРБ-ерите в СОС обявиха уволнението му за "политическо". 

По-късно Фандъкова обяви, че все пак ще направи конкурс за директор на Инспектората - а дотогова Иванов остава на поста. Конкурс все още не е обявен година по-късно.

Иванов бе поредният кадър на ГЕРБ, премахнат от служебното правителство и намерил нова работа в друга държавна структура. Андон Андонов, служителят на МВР, наказан за полицейско насилие, бе назначен от главния прокурор Иван Гешев. А Младен Маринов, вътрешният министър по това време стана депутат, както и наследника му на поста Христо Терзийски.