Суверенно решение на Северна Македония е да промени ли конституцията си. Най-вероятният сценарий, ако основният закон не бъде променен, ще бъде, че преговорният процес ще спре.

Това заяви в интервю за “Радио Свободна Европа” посланикът на ЕС в Република Северна Македония Дейвид Гиър.

“С начина, по който е договорена преговорната рамка за Република Северна Македония, преговорите са отворени, а първата междуправителствена конференция поставя началото на целия процес, обясни той. - Когато скринингът приключи, следващата фаза изисква и следваща междуправителствена конференция, а нейното провеждане зависи от изпълнението на двустранното споразумение между България и Северна Македония.”

При спиране на процеса, следващите стъпки ще са да се изчака решаването на този въпрос. Не защото трета държава ще наложи вето, а защото решението на Северна Македония би означавало оттегляне от ангажимент, поет двустранно с България, добави Гиър.

Той отказа да коментира искането на опозицията за провеждане на референдум, но препоръчва да бъде погледната „голямата картина“ и стратегическият избор, който Северна Македония е направила преди много години.

„Това е суверенно решение.  ЕС е доброволен проект, основан на реформи и демократични принципи. Възможно е да напуснете, дори ако сте член. Видяхме това с Обединеното кралство, рече Дейвид Гиър. - Така че целият проект и целият подход не се основават на принуда, а на сътрудничество и доброволно желание да се присъедините и да бъдете част от този съюз, който се основава на фундаментални демократични принципи….”

Той продължи по следния начин:

"Вижте страните, които станаха членове. Испанците станаха ли по-малко испанци? Естонците, които са от по-малка страна, не станаха по-малко естонци. Малтийците, една още по-малка страна, не станаха по-малко малтийци. Явно няма причина тази държава да поставя под съмнение своята идентичност. Попитахте дали има гаранции, нека бъдем ясни, гаранции няма.

Самият процес няма 100 процента гаранция. Той се състои от поредица от моменти, в които трябва да се вземат единодушни решения. Така работи за всички държави и никоя преговорна рамка не гарантира, че няма да бъдат повдигнати и други въпроси, но ако те бъдат повдигнати, ЕС ще се справи с тях, както е правил в процеса на членството на други държави.”