Турция съобщи, че първият товар от украински зърнени храни е напуснал пристанището на Одеса в понеделник сутрин съгласно условията на споразумение сключено с Русия в Истанбул, предаде Франс прес.

Корабът "Разони" (Razoni), плаващ под флага на Сиера Леоне е натоварен с царевица. Той е отплавал за Триполи в Ливан. 

"Той се очаква на 2 август в Истанбул. Ще продължи маршрута към местоназначението си след проверки, които ще бъдат направени в Истанбул", съобщи турското министерство на отбраната, цитирано от АФП. 

За отплаването на първия от началото от войната кораб с украински зърнени храни от Одеса съобщи по-рано във фейсбук украинският министър на инфраструктурата Александър Кубраков.

"Днес, в 9:15 (часа - украинско време, 8:15 часа българско - б.р.) за първи път от 24 февруари очакваме излизането на кораб от одеското пристанище, натоварен с украинско продоволствие", написа министърът.

В традиционното си нощно обръщение към нацията президентът Володимир Зеленски каза, че заради войната Украйна очаква тази година да прибере около половината от нормалната годишна реколта от зърнени култури.

Нормално страната дава около 12 процента от световния износ на плшеница. Възобновяването на износа стана възможно благодарение на отделни споразумения, които Украйна и Русия сключиха поотделно с Турция и с ООН през юли.

Корабоплаването до и от украинските пристанища спря след руското нахлуване на 24 февруари заради руска морска блокада и защото Киев минира входовете на портовете си, за да не бъдат те превзети от руския Черноморски флот.

"Разони" трябва да пристигне на входа на Босфора по обяд във вторник, каза Йорук Йъшък, специалист по наблюдение на движението на кораби по Босфора и в региона. Други конвои ще последват това първо отплаване, като спазват „(морския) коридор и договорените формалности“, добавя турското министерство.

Подписано на 22 юли в Истанбул между представители на Русия, Украйна, Турция и ООН, споразумението позволява възобновяване на украинския износ под международен надзор. Подобно споразумение, подписано в същото време, също гарантира на Москва износа на нейните селскостопански продукти и торове, въпреки западните санкции.

Тези две споразумения трябва да помогнат за облекчаване на глобалната хранителна криза, която доведе до скок на цените в някои от най-бедните страни в света поради блокирането на украинските пристанища от конфликта с Русия.

Съгласно условията на споразумението корабите и техните товари трябва да бъдат инспектирани в Истанбул под ръководството на Съвместен координационен център (СКЦ). Този център, отговарящ за контрола на износа на украинско зърно през Черно море, беше открит в сряда в Истанбул в съответствие със споразумението.

Той включва представители на двете воюващи страни, както и Турция и ООН, представлявани от американския адмирал в оставка Фред Кени. CКЦ има задачи, съгласно споразумението, да утвърждава и наблюдава търговските кораби, които ще участват в конвоите, да ги наблюдава чрез интернет и сателит, да инспектира корабите по време на товарене в украинските пристанища и при пристигането им в турските пристанища.

ЕС приветства отплаването на първия търговски кораб от Одеса след подписването на споразумението в Истанбул на 22 юли, заяви Петер Стано – говорител на върховния представител за външната политика Жозеп борел.

„Това е и първа стъпка към смекчаване на световната криза с прехраната, която бе задълочена от  незаконната руска агресия. Очакваме подновяване на доставките на пшеница от Украйна за клиентите по цял свят. Руската война и блокадата на украинските пристанища засягат най-уязвимите хора в Африка, Азия и Близкия изток“, изтъкна Стано.

Ливан твърде много зависи от износа на зърно и пшеница от Украйна, отговори той на журналистически въпрос защо именно тази страна е първата дестинация след деблокирането на Одеса.

„В момента Ливан преживява редица големи кризи – социална, икономическа, финаснсова, а също така хранителна. Всички те бяха задълбочени от отрицателния ефект на руската агресия. Така че Ливан е сред най-засегнатите от тези последици.“

Стано похвали Ливан за това, че миналата седмица е отказал да приеме товар със зърно, откраднато от Украйна и докарано от руски кораб.