Успешно справяне с купения вот, разследвания за източване на пари пътното строителство и ремонтите на язовири, увеличаване на заплатите в МВР, реформи.

Това са част от нещата, с които се похвали днес министърът на вътрешните работи в оставка Бойко Рашков. Рашков и ръководството на ведомството дадоха отчет за свършеното за изминалите осем месеца, като с оглед предстоящите извънредни парламентарни избори, министърът започна изложението си по-назад - с акциите срещу корпоративния вот миналата година, в качеството му на титуляр във ведомството в предходните две служебни правителства. Като не се притесни да назове за пореден път кои са двете партии, които според него най-масово търгуват с гласове - ГЕРБ и ДПС.

"Служебният кабинет миналта година по това време имаше за задача да осигури честното провеждане на изборите през юли. Първият кабинет постигна тази цел. Същото бе и за изборите през ноември, тогава трябваше да работим усилено и вече с повече опит и практика - да противодействаме на купуването на гласове. Ролята на МВР не тябва да се абсолютизира, защото държавните оргни взеха решението да се гласува с машини - да се минимизира криминалният вот, купуването и продаването на гласове. Но имаше оценка, че пре 2021 г. успешно сме се противопоставили на купуването и продаването на гласове. Някои наблюдатели отчитат 380 000 гласа снижаване на т.нар. криминален вот", посочи Рашков.

След което директно заяви, че "купуването на гласове за някои партии, като ДПС и ГЕРБ", било станало "практика". "Това всички знаем и не казвам нищо ново, защото болшинството от делата са за тези две партии", допълни министърът в оставка.

"За първи път у нас служителите на МВР активно разследваха 10 години управление на (Бойко) Борисов", обяви още Рашков.

И благодари на служителите, които не са се притеснили от това, че разследват лица, за които "данните сочат за високопоставени лица от близкото миналото", уличени, според него, в неправомерни действия. Като тук министърът припомни разследването на МВР относно отпусканите и усвоявани средства за строителството на автомагистрала "Хемус". Установено било престъпно посегателство върху бюджетни средства за пътно строителство, за ремонт на язовирни стени" и др. А бившите управляващи теглели в чували средства, изчезнали в неизвестна посока.

По думите на Рашков "разследването е много напреднало по този въпрос", така че се надявал "в близко време да се разбере у кого са попаднали тези средства, защото не се ремонтира и гради, но отпуснатите средства не се връщат към държавата, те се управляват от около 20 фирми, изграждат се луксозни вилни селуща, голяма част са преведени и зад граница, в т.ч. в Близкия Изток.

"Надявам се подчинената на главния прокурор Иван Гешев Национална следствена служба в близко време да приключи и своето разследване по темата", подаде пас на НСлС министърът. И сложи точката на темата с въпроса: "Ще останат ли подарени средствата на българския данъкоплатец?"

Рашков отчете и окаяното състояние на т.нар. преградно възпиращо съоръжение (стената) по границата с Турция, за което три областни управи не са се грижили. МВР взело нещата в свои ръце, като за ремонта били похарчени "два пъти по-малко отколкото струва къщата в Барселона" - нова препратка към експремиера, лидерът на ГЕРБ Борисов.

Рашков отчете и 20% увеличение на заплатите на служителите в системата.

"Няма такова увеличение, няма такова. Дори по времето на онзи ръководител, завършил в Банкя", продължи той, пак по адрес на Борисов.

Проверките на пътя след катастрофата с две жертви на столичния бул. "Черни връх" не са пиар акция, политиканите да спрат, призова още министърът. Тези проверки щели да бъдат постоянни. По думите му обаче много случаи на пияни и дрогирани шофьори били потулвани от прокуратурата - "не бил знаел какво пие в ресторанта", възмути се Рашков на прокуроско постановление". Нека съдът решава знае ли водачът какво е пил или не знае, да не се превръща прокурорът в съдия.

"Не можем да се справяме сами, нашите действия трябва да намерят подкрепата на прокуратурата. Засега не чувстваме такова желание. По ред причини...", посочи МВР министърът в оставка.

Рашков отчете и какви реформи са направени в системата, а останалата част от ръководството изнесе данни в цифри за разкриваемостта на престъпленията и др.