Вече близо година в МВР се провеждатразследвания на различни длъжностни лица от управлението на Борисов, свързано тясно с конкретни фирми, на които е било възложено изграждането на автомагистрали в нашата страна. 

Това заяви на пресконференцията на "Продължаваме промяната" вътрешният министър Бойко Рашков, след като премиерът Кирил Петков обяви, че доскорошните им партньори от ИТН са искали да се платят милиарди именно на тези фирми.

"В резултат на това по категоричен начин се установи, че на тези фирми, близки до кабинета „Борисов“, са отпускани авансово между 50%-80% от сумите, които е трябвало да бъдат изразходвани за строителство на различни пътища, включително АМ „Хемус“, добави Рашков.

Парите не са отишли за пътища, допълни той, а изразходвани за различни нужди. Част от тях са получавани през кухи фирми и са отишли в неизвестна посока, добави министърът.

"Тези средства не е ясно къде се намират в момента и за какво се използват. Има данни, че са вложени в обекти, които удовлетворяват техните лични, корпоративни и други интереси. Мисля, че трябва МВР да изнесе тези данни публично и те да станат публично достояние“, добави Рашков.

И повтори, че МРРБ са се готвили да финансират именно тези фирми, без да търсят сметка за огромните хотънали финансови ресурси.

"Това изправя страната пред избора да се продължи ли по този начин изграждането на пътища – те не се изграждат, но се изразходват огромни бюджетни средства. Така ли да продължим или да сменим подхода и вземем други решения, включително да се премине в управление на страната в друг формат, както каза премиера", добави той.

Той също така обясни, че няма още внесени обвинителни актове в българския съд, става въпрос за огромни схеми и е необходимо от време, за да може да се извърши разследването.

"Обществото има право да знае къде са тези средства - дали са изнесени в чужбина или се изграждат имоти с безлихвените средства от бюджета за обекти, които са лична собственост на управители и собственици на фирми. Знаете, че тогава печалбите ще са двойно, тройно или петорно по-големи, отколкото ако се вложат в друга дейност", коментира още Рашков.

На пресконференцията Кирил Петков обяви, че ПП многократно са предлагали Рашков да стане шеф на КПКОНПИ, вместо "заместника на Цацаров", защото бил човек с "безпрецедентна репутация за борба с корупцията", но ИТН блокирали това без причина. Сега ще се стремим да се случи, още утре внасяме закона, добави Петков.