Европейският съвет ще обсъди български предложения за справяне с цените, каза министър-председателят Кирил Петков в началото на днешното правителствено заседание.

България е предложила на Европейската комисия държавите - членки съвместно да купуват газа, за да използват пазарната сила на Съюза. Ако цената, която се договори, е над 50 евро на мегават час, заедно да се направи солидарен механизъм за намаляване на нивата на 50 евро на мегаватчас.

България ще предложи и засилен диалог с доставчиците на втечнен газ, както и задължително пълнене на газохранилищата на 90% преди следващата зима.

Той подчерта, че се обсъжда и координирано намаляване на акциза за горива.

„Ако това се случи, ще можем заедно да покажем на всички превозвачи, че се грижим за тях, както и за цялата икономика“, смята Петков. Премиерът допълни, че страните водят и засилен диалог с доставчиците на втечнен газ, за да имат алтернативен вариант, независимо от развоя на военни конфликт в Украйна.

Премиерът информира още, че се удължават четирите програми за помощи във връзка с цените на тока.

От 250 лева на 300 лева се увеличава таванът на компенсацията за бизнеса, съобщи той и добави, че допълнителните средства, които се предвиждат правителството ще даде на бизнеса, са 738 млн. лв.