Двама депутати от "Демократична България" - "зелените" Владислав Панев и Зорница Стратиева, внасят днес искане украинският президент Володимир Зеленски да бъде изслушан в българския парламент, както направиха много други законодателни органи по света.

Зеленски вече говори пред американския Конгрес, британския парламент, Бундестага, италианския парламент, израелския Кнесет и др.

За това намерение Панев, който е и съпредседател на "Зелено движение", преизбран за такъв и на конгреса на партията миналата неделя, обяви преди дни.

Все още обаче не е ясно как ще се посрещне искането от страна на левицата, тъй като ако предложението бъде одобрено, българските депутати може и да не чуят много ласкави неща за позицията на София относно войната. От ДБ все още сондират мненията вътре в коалицията.

Причината е, че засега България се държи като държава, която спазва "неутралитет". Отказва да изпрати друга помощ на Украйна, освен хуманитарната такава. Вчера президентът Румен Радев призова правителството да изпрати бронежилетки и каски - но не за сражаващите се срещу руската инвазия украинци, а за защита на цивилното население. Което дори и да бъде възприето от кабинета, пак не представлява така исканата от Украйна военна помощ.

При изслушванията си в чуждестранните парламенти Зеленски неизменно призовава за военна помощ, като тонът му понякога е и остър. Така например пред Бундестага той разкритикува водената от Германия енергийна политика, основно за проекта "Северен поток 2", който Берлин се принуди да прекрати с нахлуването на Русия в Украйна.

"От години германските политици повтарят ежедневно, когато стане дума за Втората световна война: "Никога повече". Сега виждаме, че това са само празни думи и те не струват нищо", обърна се той към депутатите.

В този смисъл България също има "енергиен грях" към Киев - със скорострелното построяване на "Турски поток" от кабинета "Борисов" (наричан от бившия премиер Бойко Борисов "Балкански"), чиято цел бе заобикалянето на Украйна при доставките на газ за Европа.

Отделно - украинските власти нееднократно се обърнаха за военна помощ към България, срещу каквато твърдо се обявяват от БСП. Позицията на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" е "за" изпращането на такава. Против са и от "Има такъв народ".