"Смятам, че е нужно да чуем гледната точка на г-н Зеленски за войната в Украйна. Руската гледна точка я чуваме всеки ден от Костадин Костадинов и неговите колеги. Така че, това е една нормална стъпка да получим информация от първа ръка."

Така тази сутрин пред БНТ съпредседателят на "Зелено движение" Владислав Панев обясни защо формацията му поиска изслушване на президента на Украйна Володимир Зеленски.

Панев напомни, че такова изслушване вече беше проведено в няколко национални парламента от ЕС и Северна Америка, обясни Панев.

"Не знам дали се върви в посока военна помощ към Украйна. Според мен е логично да помогнем с отбранителни оръжия, включително бронежилетки, които спасяват човешки животи", каза днес Панев.

Той коментира и посещението на американския министър на отбраната Лойд Остин у нас.

"Предполагам, че това е знаково посещение, тъй като България е източна граница на НАТО и тези граници трябва да бъдат подкрепени", обясни Панев.

Според него риск за сигурността има, но той е минимален. На първо място, е необходимо да се направи диверсификация на газовите доставки и намаляване на зависимостта ни от руски горива, което ще увеличи националната сигурност.

"Не сме във форсмажор, инфлацията е на практика вносна, тя е в целия свят", допълни Панев. "Въпросът е доходите да растат изпреварващо спрямо инфлацията."

Екологът коментира и скандала около ареста на председателя на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов.

"Смятам, че през годините има достатъчно натрупана информация за рекет от страна на държавната власт върху бизнеса, върху хората. Най-вероятно МВР има ясен план, който ще си проличи в следващите дни.

Арестът на Бойко Борисов и освобождаването му след 24 часа показват, че българската прокуратура не се е променила.

Реакцията на прокуратурата беше предивидима", допълни Панев.