Хванала ли е Лена Бориславова Кирил Петков за ръка? Това се оказа една от най-важните теми в публичното пространство днес, когато кабинетът на Петков сдаде властта на служебното правителство на Гълъб Донев.

Поводът за суматохата бе откровено необичайна за обществена медия публикация в страницата на БНТ във фейсбук. На един от кадрите изглежда сякаш Бориславова, която бе шеф на кабинета на Петков, докато той бе премиер, го държи за ръка. 

В поста обаче има няколко кадъра - всички са ясни и контрастни, и на тях отчетливо личи, че двамата не се държат за ръце. А единственият кадър, който уж показва това, е с изключително лошо качество и ужасно размазан.

Заради големия интерес, който историята предизвика, самата Бориславова я коментира на личния си профил във фейсбук:

"В деня, в който кабинетът Петков предаде щафетата на служебното правителство, искам да благодаря на всички журналисти, които отразяваха работата ни през последните 7 месеца и направиха видими усилията и резултатите ни, следиха за грешките ни, отстояваха правото на гражданите да знаят фактите и се бориха с фалшивите новини.

Днес в Министерския съвет имаше най-малко стотина репортери, фоторепортери, оператори. Всички знаехме, че те ще бъдат постоянно с нас и ще заснемат всичко, от всякакъв ъгъл, включително такъв, от който изглежда сякаш съм хванала премиера за ръка. Не бих и не съм го направила.  

Няма проблем, че има такъв кадър.

Има проблем, че той ще послужи за поредната акция, която да дискредитира участието на жени в политиката и да удари по лидера на партията, която започна промяната.

Първите жени депутати се избират през далечната 1946 г.

Уви, над 70 години по-късно най-големият грях е да си жена, която иска да се развива професионално със собствени сили и да има мнение. Тази жена веднага бива заклеймена като нечия държанка, като неубедителна, нерационална, интелектът и личните качества нямат значение - друго е средството за успех и то зависи пак от мъж.

Промяна е нужна в света, но още повече тук, в България".

По-късно телевизия Bulgaria On Air пусна видео, от което става категорично ясно, че Петков и Бориславова не са се хващали за ръце: