Председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси кацна в Тайван въпреки заплахите и провокациите на Китай. След като навлезе в зоната за ПВО на територията, тайвански самолети ескортираха лидерката на долната камара до летище край Тайпе.

Междувременно китайското външно министерство обяви, че възприема действието на Пелоси като грубо нарушение на суверенитета си и забрани цивилните полети над Тайванския пролив. Минути след кацането на конгресменката Китай оповести, че ще проведе 6 военни учения около Тайван в периода 4-7 август.

За да гарантират сигурността на Пелоси САЩ от своя страна изпратиха десетки самолети от американска база в Япония.

Минути след кацането на профила на конгресменката в туитър бе написано следното съобщение:

"Посещението на нашата делегация в Тайван е демонстрация на непоколебимия ангажимент на Америка да подкрепя жизнената демокрация на Тайван. Нашите дискусии с ръководството на Тайван потвърждават нашата подкрепа към нашия партньор и насърчават нашите споделени интереси, включително напредъка за свободен и отворен Индийско-тихоокеански регион."

"Солидарността на Америка с 23-милионния народ на Тайван е по-важна днес от всякога, тъй като светът е изправен пред избор между автокрация и демокрация. Нашето посещение е поредното изпращане на делегация на Конгреса в Тайван – и то по никакъв начин не противоречи на дългогодишната политика на Съединените щати, ръководена от Закона за отношенията с Тайван от 1979 г. Съединените щати продължават да се противопоставят на едностранните усилия за промяна на статуквото". 

Визитата на американката провокира хиляди жители на Тайпе да излязат по улиците. Мнозина от тях носеха маски и знамена в подкрепа на Украйна.