Очаква се днес председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси да посети Тайван, обявиха запознати източници пред Си Ен Ен. Така за първи път от 25 години говорител на американската долна камара ще стъпи на острова, който КНР възприема за своя територия. Китай възприема като основна заплаха за националната си сигурност самостоятелността на Тайван, затова комунистическата страна реагира остро срещу всеки акт, чрез който той е легитимиран като независим субект.

Тайван официално не фигурира в графика на Пелоси. В понеделник тя посети Сингапур, днес е в Малайзия. Останалите ѝ спирки са Япония и Южна Корея. Само месец по-рано на азиатско "пътешествие" се впусна американският президент Джо Байдън.

Чрез тези визити САЩ демонстрират готовност да окажат подкрепа на съюзниците си и да се противопоставят на все по-дръзките действия на Китай в региона на Индийско-Тихоокеанското пространство, в частност - ключови за световната търговия зони като Тайванския пролив, Южнокитайско море и Източнокитайско море.

Пекин традиционно активизира агресивните си действия в Тайванския пролив при визити на американски политици. Днес няколко китайски бойни самолета прелетяха близо до зоната за ПВО на Тайван, предаде Ройтерс. Няколко китайски бойни кораба се намират от вчера в близост. Въоръжените сили на Тайпе са изпратили самолети, които наблюдават ситуацията. 

Обстановката е следена и от американските тайни служби. В същото време четири американски бойни кораба, включително самолетоносач, са разположени източно от Тайван като част от "рутинно" предислоциране, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Самолетоносачът "Роналд Рейгън" понастоящем се намира във Филипинско море, източно от Тайван и  Филипините и южно от Япония, потвърди днес представител на флота на САЩ. "Роналд Рейгън" е придружаван от въоръжения с крилати ракети крайцер "Антиетам" и разрушителя "Хигинс", каза представителят, пожелал да остане анонимен. По думите му амфибийният нападателен кораб "Триполи" също е в региона като част от предислокация, започнала през май.

По-рано САЩ заявиха, че няма да позволят да бъдат "сплашени" от заплахите на Китай, ако Пелоси все пак реши да посети самоуправляващия се остров, който Пекин смята за своя територия.