Авария е възникнала при тестване на един от агрегатите на Помпено-акумулиращата водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) “Чаира”, но няма пострадали, каза енергийният министър Александър Николов на извънреден брифинг в Министерския съвет.

“Няма застрашен човешки живот, нито застрашаване от покачване на цената на тока. Разпоредил съм на МВР и ДАНС да направят пълни проверки и те в момента пътуват натам.

Договорът за ремонт е подписан 2017 г. от ГЕРБ и то не с производителя на тези турбини”, каза премиерът Кирил Петков.


След три години ремонт мощностите е трябвало да бъдат пуснати в експлоатация през следващите дни. Все още не е ясна причината за аварията, чул се е тътен, каза енергийният министър. 

През февруари вътрешният министър Бойко Рашков заяви:

"Започнали сме активна проверка по един изключително важен за енергетиката обект - ПАВЕЦ "Чаира", чието предназначение е да поема пиковите часове в денонощието. От няколко години бавно и сигурно най-голямата помпено-акумулаторна ВЕЦ в Югоизточна Европа е бил унищожавана.”

Централата е разположена над село Сестримо, Югозападна България. Разполага с 4 помпено-генераторни хидроагрегата с общ капацитет за производство на електричество 864 MW и за изпомпване на вода 788 MW.  Захранва се с водите на язовир „Чаира“ в помпен режим и на язовир „Белмекен“ в генераторен. Собственост на Националната електрическа компания.

ПАВЕЦ „Чаира“ е подземна електроцентрала. Машинната зала се намира на 350 м под земята в каверна с размери 22.5/111.5 м с максимална височина 43 м. Строителството е извършено на два етапа, първият от които започва през 1980 г. и поради финансови затруднения е завършен през 1995 г.

През първия етап са изградени подземната машинна зала, 2 напорни тунела с обща дължина 4300 м, подземен напорен тръбопровод №1 с дължина 1800 м, хидроагрегати №1 и №2, както и долният изравнител на яз. „Чаира“ с язовирна стена. Хидроагрегати №1 и №2 влизат в експлоатация през април 1995 г.

Вторият етап на ПАВЕЦ „Чаира“ е изграден в периода 1996 г. – 1999 г. Финансирането на този етап е осигурено от Световната банка (74%) и НЕК-ЕАД (26%). Изградени са напорен тръбопровод №2, водна кула и главен трансформатор №2, и хидроагрегати №3 и №4.

Оборудването за първи етап е доставено от „Тошиба“-Япония, а това за втори етап е прозиведено по японски лиценз във „Вапцаров“ АД, Плевен и „Елпром-ЗЕМ“ АД, София. Хидроагрегати №3 и №4 влизат в експлоатация през август 1999 г.