"В понеделник в 17.00 часа, министърът на екологията в оставка Борислав Сандов е отменил всички предишни процедури по Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), които даваха възможност в обозримо бъдеще да бъде довършена АМ "Струма" през Кресненското дефиле. Този акт на отиващия си вицепремиер по климата означава, че България ще върне на Брюксел всичките 1,6 млрд. евро, които страната досега е получила за изграждането на АМ Струма."

Тази гръмка новина, съобщена вчера от сайта "Еко новини", бързо обиколи медиите. Към нея е приложено и решение на Сандов с дата 1 август, когато той все още е действащ вицепремиер и министър, тъй като кабинетът "Петков" бе разпуснат ден по-късно - на 2 август.

От текста на решението обаче става ясно, че има две прекратени процедури - заради неспазване на екологичното законодателство, предшествани от критики на Европейската комисия, получено в края на юли писмо, и след съвещания с регионалното министерство по въпроса. То завършва с издадени от министъра (вече бивш) препоръки, като изрично са отчетени, както "необходимостта да се предотвратят възможни наказателни процедури от страна на службите на ЕК", така и "необходимостта да не се загубят европейски средства и да се забави изпълнението на проекта".

След публикацията и препубликациите на "Еко новини" Сандов сам излезе с обяснения:

"Един ден преди писмото на ЕК, на 26 юли, посочих същите обстоятелства на министъра на регионалното развитие и благоустройството, а именно, че за да се спазят изискванията на европейското и национално законодателство и да не се загубят европейски средства, е нужно да се изготвят нови ОВОС и ОС и че решението по ОВОС от 2017 г. не може да се прилага. 

Взимайки предвид писмото на ЕК, на 1 август спрях 2 процедури за строителство на части от Лот 3.2 на АМ "Струма" към АПИ. И двете реално влизат в нарушение на европейските изисквания, защото водят до липса на нов ОВОС и ОС и предопределят изпълнението на алтернативата, одобрена през 2017 година – тоест неспирането им би довело до пряко нарушаване на европейските директиви и на условията на ЕК и до последващи мерки от страна на ЕК спрямо България. 

Моето решение е изцяло в синхрон с българското законодателство и с препоръките на Европейската комисия, в т.ч. с писмото на DG Regio до МРРБ и МОСВ. Моето решение не поставя под риск средства на ЕС и България няма да връща пари в следствие на това решение", посочва Сандов.
 

А зам.-министър Тома Белев е още по-конкретен:

"Поредната глупост на пощенската кутия "Еко новини" пак се върти из мрежата. През вчерашния ден МОСВ е прекратило две процедури от 2019 и 2021 г. за частични действия на АПИ в района на Кресненското дефиле, като тунели за влечуги и земноводни и дублиране на връзката между 3,1 и 3,2 на основание становище по екологична оценка от 2021 г. на програма Транспортна свързаност и писма на ЕК (последното от края на юли). На АПИ са дадени указания как да продължат проектиране и изграждане без да нарушават екологичното законодателство и без да поставят под риск финансирането на АМ "Струма" - т.е. точно обратното на написаното."