От БСП определиха като „изключително лош сигнал“ уволнението на Гергана Алексова, заместник генерален директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ). Коментара направи по време на брифинг в централата на партията Борислав Гуцанов, организационен секретар и член на Изпълнителното бюро на БСП.

Това е изключително лош сигнал, не искам да употребявам думата реваншизъм, и то в една компания с огромен обществен интерес, коментира Гуцанов. Той посочи, че Гергана Алексова, работеща в НКЖИ вече четири години, е магистър по право на ЕС и има редица специализации в чужбина. По думите му основното предназначение на служебния кабинет е да бъдат проведени честни и справедливи избори, а не да се започва с уволнения още в първия работен ден.

Гуцанов заяви, че Гергана Алексова е член на БСП, с безспорна експертиза, минала по йерархията от експерт до ръководител отдел, член на управителен съвет и заместник-генерален директор на НКЖИ. Той каза още, че Алексова е специализирала основно с позиции, свързани със сигурността и безопасността, организация на обществени поръчки и цялостен административен процес на компаниите.  Той отбеляза, че основното предназначение на служебния кабинет е да бъдат проведени честни и справедливи избори, а не да се започва с уволнения още в първия работен ден.

Гуцанов съобщи, че Алексова е била уволнена тази сутрин в 9:30 сутринта. Той коментира, че именно Алексова е започнала да разглежда определени сделки, свързани с доставките в НКЖИ.

Георги Свиленски коментира, че тези уволнения не са случайни и проблемът е, когато те се правят неаргументирано.

Когато започваш със заместник-директор на национална компания, трябва да ни светне лампата на всички, че срещу БСП се води целенасочена атака, каза той.

"Гергана Алексова е гласувала за Румен Радев, тя е разнасяла плакатите и листовките на Румен Радев и Илияна Йотова, за да могат сега тези хора да ѝ кажат, че е непотребен кадър", добави Свиленски.

Георги Свиленски коментира и думите на вицепрезидента Илияна Йотова,  че единственият ангажимент на служебния кабинет е да върне стабилността в държавата, да гарантира енергийните доставки и да осигури справянето с ковид кризата. Той заяви, че държавата не е в „някаква нестабилност“,  както се опитват по думите му от президентската институция да внушат на българското общество.

"Ясно стана вчера, при предаването на властта, какво е направило редовното правителство, в какво състояние оставя държавата и какво предстои да се случи в следващите месеци. Внушенията, че в държавата има хаос, има нестабилност, че едва ли не служебният кабинет трябва да възстановява някаква справедливост -  ето, виждате първите действия на служебния кабинет", каза Свиленски и попита как с уволнението  на заместник генералния директор на НКЖИ служебният кабинет се справя с борбата с ковид кризата.

Тези хора започват с чистки, започват с реваншизъм, започват показно срещу членове на БСП. Няма да позволим успехите на управлението да бъдат неглижирани и да бъдат унищожавани, само и само БСП да бъде използвана, да бъде унижена и да отиде на тези избори с някакво петно, заяви Свиленски, като добави, че БСП е работила два поредни избора за президентската институция.

В крайна сметка първото нещо - първата заповед, която излиза от служебния кабинет, е да уволнят един професионалист, един експерт, назначен не по времето на БСП, само и единствено, защото е член на БСП, само и единствено, защото се опита да разкрие корупционни схеми в НКЖИ, коментира той.

На въпрос за тримата министри в служебния кабинет, членове на Националния съвет на партията, Свиленски посочи, че в устава на левицата, ясно е записано, че когато членове на БСП участват в служебни кабинети, Националният съвет трябва да бъде информиран и да даде своето съгласие. По думите му тогава въпросните членове се освобождават от ангажимент да участват в предизборната кампания. В случая нямаме такава комуникация, за съжаление, коментира Свиленски.

Гуцанов заяви, че в Изпълнителното бюро не е разглеждана подобна тема за санкции срещу тримата служебни министри на БСП. Той посочи, че темата ще бъде разгледана на Национален съвет.

"Силно се надяваме, че тези неща няма да се повтарят", заяви Гуцанов.

На въпрос за влошените отношения между левицата и президентската институция, Свиленски посочи, че това, което най-малко очакват, е най-големите удари да ги получат от президента.

"Другото, което ни учудва, е, че такива удари нямаше по кабинета на Борисов. Да сте чули такива критики към кабинета "Борисов", че държавата е в хаос, че енергетиката е в хаос, че бюджетът е продънен, че социалната политика е провал на държавата. Молбата ни, която имаме в момента, е просто да не се занимава с БСП в следващите два месеца", обърна се Свиленски към президентската институция.

Гергана Алексова е освободена от поста заместник генерален директор на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) заради несправянето с поставените ѝ задачи. Това заяви на брифинг генералният директор на дружеството инж. Златин Крумов.

Според него Алексова не е успявала да изпълнява задачите си, въпреки нейното голямо желание, както и политическата подкрепа, която е получавала по време на предходното коалиционно правителство.

"Приемам решение на Управителния съвет за освобождаването на г-жа Алексова рационално, а не емоционално", отбеляза Крумов. Той посочи още, че по време на работата на Алексова в дружеството, по нейна вина компанията е останала без горива за определен период от време, както и без застраховка „Трудова злополука“ на служителите.

Златин Крумов посочи още, че е бил политически репресиран от страна на БСП. Днес, на извънреден брифинг, от партията определиха освобождаването на Алексова като „изключително лош сигнал“.

„Ако това е цената компанията да работи прозрачно и нормално, съм готов да я платя“, посочи Крумов и допълни, че е информирал за това Министерството на транспорта и съобщенията, както и останалите компетентни органи.