"Това е една голяма злоупотреба с думи, нещо което ще се опитват да презентират в кампанията. Няма такова нещо като русофили и русофоби. Ако нямаше широка подкрепа, нямаше да сме в ЕС и НАТО. На какво отгоре през 2022 г. ще говорим, че някой ще ни връща назад. Не, няма да се връщаме към Евразия!"

Така лидерът на "Движение 21" и бивш депутат Татяна Дончева коментира тази сутрин по БНТ тезата, която се артикулира от свалянето на правителството "Петков" с вот на недоверие насам - за оформянето на "евроатлантическа коалиция" след предсрочните избори, която да се състои от ГЕРБ, "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Предложение в тази посока направи и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов миналия уикенд, изброявайки шест приоритета, около които тези формации трябвало да се обединят.

Дончева обаче не е оптимист за сформиране на ново правителство след 2 октомври. "Сформирането на кабинет ще бъде трудно и краткосрочно и дори ниската избирателна активност да вкара някакъв кабинет, проблемът с моженето е критичен. Трябва да мине време. Вие сте новак, трябва да мине време за да заместите Георги Любенов и Бойко Василев", обърна се тя към новия и млад водещ на сутрешния блок на обществената медия.

И даде рецепта:

"За да решим въпроса с политическата стабилност, който е назрял, трябва да вървим към нещо, което би закрепило политическия живот - връщане към двуполюсния модел. Ето, сега десният спектър говори как да отиде на обединение. Те ще трябва да оформят нещо дясно, защото аз знам с какво усилие ДБ си редеше листите, а като сложиш още една-две формации, едната с претенции, няма да е лесно. По същия начин левицата трябва лека полека, полека, полека, да събира нещо по-голямо - да се върне към онова от 2001 г."

Лидерката на "Движение 21", която бе част от миналогодишните парламенти, които не успяха да родят управление, се върна към това време, за да разкритикува липсата на обединение. "Първият парламент миналата година работи 10 дни. За какво са тия червени линии, ако след шест месеца ще отменим всички червени линии? Да кажат публично, че тяхното виждане беше късогледо, че червените линии, предназначени за твърдия електорат, бяха една глупост че трябва да се говори нормално и човешки с всички. Да се говори спокойно и да се каже: разумно е, че на фона на това което се задава, трябва да се направи първо, второ, трето", препоръча тя.

Дончева, която е и адвокат, разкритикува и липсата на юридическа експертиза и в Народното събрание, и в изпълнителната власт:

"Парламентарната дейност е извършвана от лаици, които даже не си направиха съвет по законодателството. Държавната администрация е с много смъкнат капацитет, благодарение на 12 години управление на ГЕРБ. А там трябва да е основният капацитет по писане на законопроекти - защото там са експертите по същинската дейност и защото в министерствата се открояват дейностите, които трябва да бъдат законодателно уредени".

И препоръча да се създадат такива юридически отдели по министерства, в президентството дори, както и в парламента.