Проблемите и различията няма да бъдат разрешени със сила, заяви на своя редовна пресконференция Съветът по континенталните въпроси на Тайван на фона на днешното изстрелване от страна на Китай на няколко ракети край самоуправляващия се остров.

Изстрелването беше част от военните учения, които последваха визитата на председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси в Тайван. Пекин предявява претенции за суверенитет над територията.

Съветът призова Комунистическата партия незабавно да спре опитите да сплашва Тайван. Тайван ще бъда нащрек за възможни инфилтрации и психологическа война, добави тайванският правителствен орган.

Тайванското министерство на отбраната потвърди, че Китайската народноосвободителна армия е изстреляла "няколко управляеми ракети клас Дунфън", които са паднали в морето североизточно и югозападно от острова днес следобед местно време, предаде ДПА. Говорител на министерството каза, че въоръжените сили на Тайван са проследили изстрелването в реално време и са активирали системите за отбрана. Министерството осъди "това ирационално действие, което подкопава мира в региона".

Китай каза, че е извършил "високоточни ракетни удари" в Тайванския пролив. По-рано Пекин обяви, че военните учения ще бъдат проведени в рамките на 4 дни и в 6 зони. Днес стана ясно, че те ще продължат до понеделник (5 дни) и ще заемат 7 зони около острова.

Тайван днес отмени гражданските полети, но все още не е ясно какви ще бъдат последиците от китайските военни учения за доставките на процесори и други стоки, от които се нуждаят световните индустрии, посочва АП. Китай нареди на корабите и самолетите да стоят настрана от зоната, в която се провеждат военните учения около самоуправляващия се остров. Хонконгският вестник "Саут чайна морнинг поуст" нарече ученията "на практика блокада на Тайван".