Русия разглежда визитата на председателката на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси в Тайван като явна провокация, предаде агенция ТАСС, цитирана от БТА.

"Считаме посещението ѝ за явна провокация в духа на агресивната линия на САЩ за цялостно сдържане на Китай", посочват от дипломатическото ведомство.

Руското външно министерство подчертава, че отношенията между страните на Тайванския проток са чисто вътрешни работи на Китай и Пекин има право да предприеме необходимите мерки за защита на своя суверенитет и териториална цялост по тайванския въпрос.

"Принципната позиция на Русия е непроменена: изхождаме от предпоставката, че има само един Китай, китайското правителство е единственото легитимно правителство, което представлява цял Китай, а Тайван е неразделна част от Китай", заявяват от руското министерство на външните работи.

Москва също така призова Вашингтон да се въздържа от действия, които подкопават регионалната стабилност и международната сигурност, и да признае новата геополитическа реалност, в която вече няма място за американска хегемония.

Северна Корея, Куба, Венецуела и Никарагуа осъдиха посещението в Тайван.

Министерството на външните работи на Северна Корея разкритикува "непредпазливата намеса" на САЩ във вътрешните работи на Китай във връзка с визитата на Пелоси, предаде агенция Ройтерс, като се позова на Корейската централна телеграфна агенция (КЦТА). Говорител на външното министерство заяви, че Северна Корея "категорично осъжда" всяка външна намеса по въпроса за Тайван и "напълно подкрепя" Китай.

Куба, Венецуела и Никарагуа окачествиха визитата като провокация. Хавана изрази категоричното си отхвърляне на действията, насочени към накърняване на териториалната цялост и суверенитета на Китайската народна република, осъди намесата във вътрешните ѝ работи и подчерта загрижеността си от нарастващото напрежение и ескалиращата ситуация около Тайван, предаде ТАСС.

"Това е пряк резултат от агресивната политика и военното присъствие на САЩ и техните съюзници в Тайванския проток", се казва в изявление на кубинското външно министерство. 

Като „пряка провокация“, която сериозно застрашава териториалната цялост на Китай, определи визитата на Пелоси венецуелското външно министерство в Туитър. Никарагауа също заяви, че напълно подкрепя позицията на Китай по въпроса за Тайван. 

Китай протестира пред американския посланик

Посланикът на САЩ в Пекин Никълъс Бърнс бе извикан в китайското външно министерство заради посещението на председателката на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси в Тайван, предадоха информационните агенции.

Заместник-министърът на външните работи на Китай Се Фън е извикал Бърнс и е протестирал пред него във връзка с визитата на Пелоси в Тайван. Заместник-министърът на външните работи на Китай е посочил, че Вашингтон трябва да спре да провокира и да спре да подкрепя силите за независимост на острова.

Заместник-министърът е окачествил посещението на Пелоси като "шокираща" стъпка и е предупредил, че тя ще има "изключително сериозни последствия".

"Китай няма да остане без реакция", е заявил Се Фън, цитиран от агенция Синхуа.

КНР смята, че има суверенитет върху самоуправляващия се остров.

Председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси пристигна снощи в Тайван на необявено, но очаквано от мнозина посещение. Това е първата визита в Тайван на американски политик от такъв ранг от 25 години насам. Пекин многократно предупреди американската страна, че ако посещението се осъществи, то няма да остане без последствия и Китай ще предприеме твърди действия.

Вчера Китай обяви военни учения във водите около Тайван. Агенция Синхуа предаде, че военноморските и военновъздушните сили на Китай ще проведат учения с бойни стрелби в шест зони около Тайван от 4 до 7 август. Китайските власти са забранили на кораби и самолети да влизат в посочените райони заради бойните стрелби по време на ученията. Три от шестте зони се припокриват с водите, които администрацията на Тайван смята за свои териториални води, съобщи агенция ТАСС, като се позова на тайванската централна информационна агенция.

Репортаж на китайската централна телевизия показа как най-новите изтребители от пето поколение J-20 ("Jian-20") излитат за ученията, съобщава още ТАСС.

Пелоси: Сега, повече от всякога, солидарността на Америка с Тайван е от решаващо значение

В словото си пред парламента днес Пелоси похвали президенката Цай Ингвен, подозирана от Пекин, че се стреми да обяви официална независимост от Китай, което е "червена линия" за КНР.

"Благодарим ви за вашето лидерство. Искаме светът да оцени това", каза Пелоси и призова за засилено междупарламентарно сътрудничество.

Пелоси добави, че новото американско законодателство, целящо засилване на производството на чипове, за да се конкурира с Китай, предлага по-голяма възможност за икономическо сътрудничество между САЩ и Тайван.

"Сега, повече от всякога, солидарността на Америка с Тайван е от решаващо значение", каза Пелоси на Цай и добави, че решимостта на Америка да съхрани демокрацията в Тайван и останалата част от света остава непоклатима.

По-късно днес се очаква Пелоси да се срещне с правозащитници.

Малко след пристигането на Пелоси китайските военни обявиха, че започват военновъздушни и военноморски учения близо до Тайван и тестови изстрелвания на конвенционални ракети в морето източно от Тайван, а агенция Синхуа предаде, че до неделя в близост до острова ще има учения с бойни стрелби.

Китайското външно министерство каза, че посещението на Пелоси сериозно уврежда мира и стабилността в Тайванския проток, оказва тежко въздействие върху политическата основа на китайско-американските отношения и сериозно нарушава суверенитета и териториалната цялост на Китай.

Говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби каза след пристигането на Пелоси, че САЩ няма да бъдат сплашени от заплахите на Китай или от войнствената му риторика и няма причина нейното посещение да предизвиква криза или конфликт.

Президентката на Тайван Цай благодари на Пелоси за конкретните й действия в подкрепа на Тайван в този критичен момент и посочи, че островът няма да отстъпи пред лицето на засилените военни заплахи.