Предложението на двама "зелени" депутати украинският президент Володимир Зеленски да говори и пред българския парламент, както направи пред други, срещна днес противоречиви реакции в парламента. Както се и очакваше.

Както Клуб Z писа, Владислав Панев и Зорница Стратиева от "Демократична България" внесоха вчера искане за телеконферентно излушване на Зеленски, като един от мотивите бе да изгради всеки народен представител сам за себе си мнение каква помощ трябва да изпратим на Украйна. Засега държавата праща само хуманитарна такава, като дори и предложението на президента Румен Радев за изпращането на каски и бронежилетки бе те да отидат при цивилното население.

Най-любопитна за медиите днес бе реакцията на левицата. Партията на Корнелия Нинова е против всякакви санкции срещу Русия, против изпращането на военна помощ, а като министър на икономиката Нинова често уверява, че България не е изнасяла, не изнася и няма да изнася оръжия за Украйна.

От БСП отказаха коментар. Позиция партията все още нямала, тепърва от ДБ водели разговори с тях, посочиха оттам.

"Смятам, че може да чуем какви искания има към държавата ни и впоследствие да ги обсъдим. България в момента оказва и морална, и хуманитарна и всякакъв друг вид подкрепа, включително и за украинските бежанци. Ако има други искания, ще бъдат обсъдени" - коментира пък депутатът от "Продължаваме промяната" Милен Матеев.

По-резервирани се оказаха обаче от "Има такъв народ". "Говорителят" на парламентарната група Станислав Балабанов припомни, че за да отпусне България военна помощ на Украйна, това става със санкцията на Народното събрание.

ДПС нямали против. Но депутатът и опитен парламентарист Йордан Цонев посочи, че искането трябва да дойде от Министерския съвет и да бъде внесено в Народното събрание.

От ГЕРБ очаквано приветстваха идеята.

"Едно такова изслушване няма да повлияе на хода на събитията, но ще покажем на украинския народ, че ние сме държава, която застава изцяло зад тях. Бихме подкрепили всяка помощ за Украйна, последователни сме в позицията си", коментира депутатът от партията Александър Ненков.

Без никаква изненада лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов се обяви не само против, но предложи и... преди изслушването украинският президент да се подложи на... тест за наркотици, каквито, според руската пропаганда вземал.

"Това е абсолютно несериозно и ние считаме, че няма нужда от подобни театрални изпълнения…По-интересно ми е да чуем другата позиция, защото нея не я чуваме" - заяви той.

А вносителят Панев контрира:

"За нас е важно какво ще каже украинският президент Зеленски и какво ще поиска от българския парламент, защото у нас се чуват основно думите на Костадин Костадинов, т.е. руската гледна точка. Да се чуе и украинската".