• Бойко Борисов е напуснал МВР през 1990 г., защото не е пожелал да хвърли своя партиен билет. Бил е член на БКП, в което може да няма нищо лошо, разбира се;
  • Проверката срещу Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова е достигнала 470 страници и затова МВР е прибегнало към действия;
  • Имаме уникално незабавно образуване на дело срещу Асен Василев – веднага след сигнал до Иван Гешев;
  • Прокурорите са неграмотни, за да твърдят, че не могат да разпитат Васил Божков по видеоконферентна връзка.

Това бяха основните акценти в изказване на вътрешния министър Бойко Рашков днес следобед по актуални въпроси.

Мигновената прокуратура

Вътрешният министър повтори твърденията си, че по уникален начин прокуратурата мигновено се е самосезирала по думи на шефа на „Инса ойл“ Георги Самуилов и е образувала досъдебно производство срещу вицепремиера и министър на финансите Асен Василев. 

Рашков обяви че за пръв път има факт на незабавно образуване на досъдебно проицмодно, тъй като последните събития, които се споменават в сигнала, са от 13-14 март т.г. И даде пример: от октомври м.г. стотици страници, томове разработка на МВР са предадени на Софийска градска прокуратура за злоупотреби в държавната фирма „Автомагистрали“ АД. По тях дори още няма произнасяне от прокурор. 

„Стотици страници труд на полицаите“, каза Рашков.

Той даде пример, че сигналът от шефа на „Инса ойл“ Георги Самуилов е написан до главния прокурор Иван Гешев, той го препратил на прокурорка от ВКП (която току-що е спечелила конкурс за повишение), тя го дала в спецпрокуратурата и оттам мълниеносно постановили, че има достатъчно данни за престъпление.

Рашков заяви, че като юрист е удивен, защото сигналът означава, че държавен орган – в случая министърът на финансите, е извършил престъпления с неща, които са му работа – да контролира. И даде пример, че всички инспекции на АДФИ или актове на НАП тогава би трябвало да са престъпления. След което каза, че бизнесменът-сигналоподател „случайно“ е близък на ГЕРБ.

МВР шефът твърди, че прокурорът е излъгал в постановлението за образуване, че законният повод е постъпил сигнал от МВР – такъв няма. 

Два варианта в случая "Борисов"

Рашков коментира и досъдебното производство срещу бившия премиер Бойко Борисов, финансовия му министър Владислав Горанов и пиарката Севделина Арнаудова като каза, че законът предвижда два варианта. Единият е всичко да се прати на прокуратурата. Което по думите му сме наблюдавали стотици пъти – безрезултатно. Другият е именно разследващ полицай да предприеме действия, което е направено в случая.

Той поясни, че три независими сигнала са послужили за повод за разследването на МВР – от ГД „Боец“, от бизнесмена Васил Божков и от АДФИ, която в стотици страници се е произнесла, че има несъбрани 560 млн. лева от хазартни такси.

„Това са над половин милиард причини да заработим, каза Рашков. – И ми омръзна да слушам полуграмотни прокурори – как Васил Божков не можело да бъде разпитан по видеоконферентна връзка. Всъщност вие журналистите точно това направихте. Той може да стои в Дубай, или където иска, и да даде показания, чл. 274 от НПК дава такава възможност.“

Той визираше днешния брифинг на Божков, като сравни, че "ако можеше да бъде оформен като протокол за разпит, щяхме да имаме перфектно доказателствено средство".

Министърът заяви, че законът изрично повелява, ако човек е обвиняем по някое дело, но е жертва по друго – двете трябва да бъдат разделени и да се разследват поотделно.

Обяви, че му е омръзнало прокуратурата да лъже:

"Защото българският народ сме овце? Ние не трябва да знаем нищо? Тъй като някой иска да държи чадър над определени лица", риторично попита той.

На вниманието на Вебер

Докато казваше, че "инженер Бойко Методиев Борисов" е бил служител на МВР до 1990 г., след което е подал рапорт за напускане, защото не е искал да се деполитизира, Рашков показа и листче (бел.авт. - така и не се разбра дали показва заявлението му за напускане или нещо друго.) 

„Така че да не се прави на светец, защото не е. А прекален светец и Богу не е драг“, заключи МВР шефът.

А за финал добави, че може би е добре лидерът на ЕНП Манфред Вебер да се запознае с тези данни, а не да бърза да го защитава.

С първите действия, със съставяне на първия протокол законът приема, че е започнало досъдебно производство, каза той по повод действията на МВР.

"Т.е. - има правно основание, има и фактическо основание, а не както просто Манфред Вебер смята."