Вицепремиерката и икономически министър Корнелия Нинова (БСП) заяви, че намеренията на колегата й вицепремиер и финансов министър Асен Василев (ПП) да не се водят разговори за нов договор с "Газпром" ще доведат до съсипване на икономиката и народа.

"България в момента не е готова с алтернативни доставки, за да спре доставките от Русия. Не е аргументирано да кажем в момента, че няма да водим разговори - това би бил тежък удар върху българската икономика и българските домакинства. Това ще съсипе икономиката, народът ни не може да поеме повече тежест. Вярвам, че ще надделее здравият разум", каза Корнелия Нинова в предаването "Лице в лице" по БТВ.

Преди 5 дни в интервю за БНР Асен Василев заяви, че предвид създалата се ситуация няма как да има преговори с „Газпром“ за нови доставки, след като изтече настоящият договор в края на годината. Думите му обаче не бяха категорично потвърдени нито от премиера Кирил Петков, нито от Корнелия Нинова, нито от ресорния енергиен министър Александър Николов (ИТН).

Корнелия Нинова заяви, че заради войната в Украйна доста фирми са пострадали и затварят. Но доставките на газ нямало да спират и правителството имало готовност да намери рубли и да ги плаща, стана ясно от думите й. Тя заяви, че всеки дом ще почувства българските предложения в Европейския съвет, които се решават от лидерите днес и утре в Брюксел - намаляване наполовина на акциза на горивата, таван на цената на газа от 50 евро, и ЕС да купува газ в пакет, за да се намали цената. 

По отношение на двете кандидатури за шеф на БНБ  - депутатите Любомир Каримански (ИТН) и Андрей Гюров (ПП), Нинова заяви, че според нея на този пост не е трябвало да се кандидатират хора, които са политически обвързани. Утре ПГ на социалистите ще решава кого да подкрепи. 

"Трус не е, но е неприятен прецедент - каза Нинова за това, че управляващите не се разбраха да имат единна кандидатура. - Има опасност шефът на БНБ да бъде избран с гласовете на опозицията, г-н Христо Иванов е прав. Тошко Йорданов и Ива Митева са категорични за своята кандидатура."

Изненадващо водещата на предаването "Лице в лице" Цветанка Ризова не попита Корнелия Нинова за разногласията в коалицията по отношение на войната в Украйна, за отношението на соцлидерката към руския президент Владимир Путин и мнението ѝ каква помощ трябва да дадем на Киев.