Квази-военна операция по овладяване на държавата, търсене на основание за налагане на извънредно положение.

В такива грехове обвини "Дондуков" 2 дясната ръка на лидерката на БСП Корнелия Нинова - Калоян Методиев. Методиев, който бе шеф на кабинета на бившата вече вицепремиерка и министърка на икономиката и индустрията, както и неин представител в комисията по експорта на оръжията и сочен за основен кадровик, публикува пост в личния си фейсбук профил, с който обвинява президента Румен Радев, макар да не го назовава, в опит да узурпира властта, използвайки служебния си кабинет, като замисълът за това бил подготвян "месеци наред". 

Ето какво написа Методиев:

"В България в момента тече квази-военна операция по овладяване на държавата. Подготвяна е месеци наред. Работи се по списъци за уволнения и срокове за превземане на държавните институции. Видя се, че участието на "Има такъв народ" в дирижираното от президента сваляне на правителството се възнаграждава масово с постове в служебния кабинет. Елементите на тази операция се оглеждат и в овладяването на СЕМ, БНТ и БНР, които се превърнаха в рупори на безконтролната власт. Реално погледнато служебното правителство е конструирано и работи като военен щаб. И като биографии, и като действия, и като постигани една след друга цели само за 48 часа. Казвам всичко това от позицията си на човек, който е предупредил преди време за събитията, които се случиха миналата година и се случват днес. 

Служебният кабинет вече излезе от рамките на зададените му от конституцията правомощия. Основната му задача е да организира честни избори, а не да овладява държавните институции, да прави чистки, да се занимава с политически репресии и да взима стратегически решения. Спирането на процедурата за членство в ОИСР от днес е крещящ пример в тази посока. 

Потенциалът на "щаба" за градивно действие клони към нула. Потенциалът му за разруха клони към сто. 

Политическите субекти и гражданите трябва да проявят здрав разум и да осъзнаят сериозността на ситуацията. Първо ще са едни, после ще са втори, но накрая ще са всички. Същото ще се случи и с икономиката. Правните съветници в президентството вече търсят основания за въвеждане на извънредно положение. И това не е преувеличение или шега."

Що е то извънредно положение

По повод последното обаче не е ясно какво има предвид Методиев. Въвеждането на извънредно положение е описано като ситуация в конституцията. Според нея такова може да бъде обявено по предложение на президента или на Минстерския съвет. "При обявяване на война, на военно или друго извънредно положение със закон може да бъде временно ограничено упражняването на отделни права на гражданите с изключение на правата, предвидени в чл. 28, 29, 31, ал. 1, 2 и 3, чл. 32, ал. 1 и чл. 37 (основни човешки права, като правото на живот, на частна собственост, на мисълта и пр., б.р.)", е посочено още в основния закон. Извънредно положение се обвява от Народно събрание. "В случай на война, военно или друго извънредно положение, настъпили по време или след изтичане на мандата на Народното събрание, срокът на неговите пълномощия се продължава до отпадането на тези обстоятелства", пише още в конституцията.

В чл. 100 от обаче е посочено:

"Президентът обявява положение на война при въоръжено нападение срещу страната или при необходимост от неотложно изпълнение на международни задължения, военно или друго извънредно положение, когато Народното събрание не заседава. В тези случаи то се свиква незабавно, за да се произнесе по решението."