Премиерът Кирил Петков обсъдил с американския президент Джо Байдън как корупцията може да бъде инструмент на руския държавен глава Владимир Путин в страните на Балканите.

„Байдън каза, че ми вярва“, заяви Петков пред журналисти в началото на втория ден на извънредния Европейски съвет в Брюксел.

В него участва и президентът на САЩ.

Петков дал пример с „Турски поток“.

„Фактът е, че 3 милиарда са изхарчени от нашите пари за тръба, която не можем да използваме. И джиповете на „Аркад“ (саудитската фирма изпълнител – б.р.) се намериха в къщи като на г-жа (Севделина) Арнаудова. Точно това е инструментът - работиш с политическата вихрушка, ако си Путин, караш ги да харчат национални пари за твои проекти и го работиш през корупцията“, заключи Петков.

Руският лидер използва за политическите си цели този инструмент не само у нас, но и на целите Балкани.

Затова е важно Западните Балкани да бъдат придвижвани към стабилността. Има опасения от силно руско влияние в този регион.

За цените на енергията

Европейските лидери ще се опитат днес в един глас да преговарят за сваляне на цените на газа и горивата, продължи Петков.

Те директно влияят на цените на тока и оттам – на цените на хляба, на олиото, на всичко.

„Днес е важно да се опитаме да свалим цените от трети доставчици, особено от Русия, така, че българските, европейските потребители да не са обект на тази галопираща инфлация“, каза премиерът.

Петков бе попитан и дали ще се сбъдне обещанието на Джо Байдън за повече втечнен природен газ за Европа.

„Ето затова толкова време прекарвам в управлението на строежа на гръцката връзка. Точно тя ще бъде свързана с Александруполис, откъдето ще можем да купуваме и втечнен газ. Това е приоритет за цяла Европа. Всички осъзнаваме, че тази зависимост е опасна за нашите национални сигурности“, отговори той.

България помага на Украйна. Зеленски го казал

Петков благодари на всички, излезли вчера в София на многохилядния митинг в подкрепа на Украйна. Според него това, че народът ни е зад Украйна, е по-силно съобщение от подкрепата на политиците.

След което помоли всички критици на българското правителство да изгледат интервюто на президента Володимир Зеленски. В действителност става дума за видеообръщението му към европейските лидери.

„Зеленски ясно разграничава кои страни вижда като напълно подкрепящи и явно благодари за това, което ние правим, и страни, с които има още притеснения за това, което те правят. Ние сме от групата на най-приятелските, най-подкрепящите държави“, заяви българският правителствен ръководител.

На въпрос откъде идват тези над 80 на сто, които според него не подкрепят предоставянето на военна помощ на Украйна, Петков отговори:

„Социологическо проучване, сега не искам да давам реклами на отделни фирми. Дойде при мене статистика на базата на доста сериозно проучване. Това е разбираемо. Хората се притесняват, войната е опасно нещо, ние сме много близо.“

Припомняме, че официално няма оповестено социологическо проучване, съдържащо подобни данни.

„Изобщо не вярвам на Гешев“

Петков се върна към темата за правосъдието у нас, след като бе попитан от чуждестранен журналист за хода на разследванията за корупция у нас и ще има ли дело. И не пропусна отново да нападне главния прокурор Иван Гешев.

„Със сегашния главен прокурор много се съмнявам, защото изобщо не му вярвам. Но престъплението е толкова значително и Европейската прокуратура го разследва доста усърдно. Рано или късно истината излиза наяве. И рано или късно ще има последици за деяния като това, за което слушаме през последните няколко дни. Толкова масова корупция, свързана с Борисов и някои от неговите министри, не може да бъде укривана дълго време“, отговори премиерът.