Украинската армия заяви, че все още смята за възможна голяма атака на руските войски срещу Киев, въпреки че настъплението им отдавна е спряло заради недостиг на храна и гориво, както и заради упоритата украинска съпротива, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Олександър Грузевич от генералния щаб на украинската армия заяви, че според разузнавателните данни за операцията срещу Киев се подготвят руски специални части в Дагестан, кавказка република в състава на Русия.

В последно време украинските войски успяха да си върнат няколко позиции и села в района на Киев.

Пак според украинския генщаб, Русия в момента прегрупира силите си, за да поднови настъплението си в Луганска и Донецка област, съобщи агенция Укринформ, като се позова на публикация на генщаба във Фейсбук.

Британското министерство на отбраната заяви днес, че украинските сили са успели да отвоюват градове на 35 километра източно от Киев, предаде ДПА.

Според министерството украинските сили „вероятно ще продължат да се опитват да отблъскват руските сили“ към летище „Гостомел“ северозападно от столицата.

Ведомството каза, че „логистични проблеми и украинската съпротива“ също така забавят опитите на руските войски да заобиколят град Николаев в Южна Украйна в стремежа за настъпление към Одеса.

Нова доставка на оръжия от Германия, включваща ракети и леки картечници, е пристигнала в Украйна, предаде ДПА, като се позова на украински правителствени източници.

Според тях пратката включва около 1500 ракети "Стрела" от клас "земя-въздух", сто бройки леки картечници MG3 и 8 милиона патрона за леки стрелкови оръжия. Смята се, че освен това Германия е доставила на украинската армия медицински материали, към 350 хиляди хранителни дажби и 50 линейки, посочи ДПА.

ТАСС цитира съобщение на ДПА от сряда, че Берлин възнамерява да предостави на Киев 2000 ръчни гранатомета от складовете на Бундесвера. За целта германското министерство на отбраната е поискало съответното разрешение от федералния съвет за национална сигурност.

Русия се опитва да изпрати към Украйна подкрепления от Грузия, предаде Ройтерс, като се позова на неназован високопоставен американски официален представител от сферата на отбраната.

По думите му САЩ са забелязали първите признаци, че Москва иска да прехвърли части от войските си в Грузия, за да помагат в Украйна.

Засега не е ясно в какви срокове ще стане предислокацията, нито къде точно ще бъдат разположени тези сили, но американският представител заяви, че няма да е чудно, ако бъдат изпратени в Донбас.

Украинското министерство на отбраната предупреди, че прибързаните и безконтролни съобщения за доставки на оръжие или за движенията на войските са опасни, предаде ДПА.

Те могат да помогнат на Русия "да провежда по-прецизно операциите си", заяви заместник-министърът на отбраната Ханна Маляр.

"Добронамерени съобщения и такива, публикувани в израз на благодарност, относно покупки или доставки на оръжие, вече доведоха до прекратяване на договори и до възпрепятстване на доставки", каза тя.

"Затова днес се опитваме в условията на война да не допускаме да изтича информация за помощта, която получаваме", заяви Маляр.

Тя напомни, че има закон, приет от парламента, който криминализира неразрешеното разпространение на военна информация. Подробности за военни действия могат да бъдат съобщавани само ако преди това са публикувани от генералния щаб, добави Маляр.

В противен случай се поражда риск от "ненужни загуби" за украинската армия, каза тя.