Японските гиганти Nikon и Panasonic спират изцяло производството на компактни дигитални камери от бюджетен клас, съобщи Nikkei Asia. 

Причината - смартфоните на практика са обезмислили този продуктов клас.

Nikon повече няма да произвежда своята линия "сапунерки" Coolpix. Засега в каталога им все още има два модела, които са в продажба, но те по всяка вероятност няма да бъдат обновени при изчерпване на количествата.

Nikon наскоро спря и производството на SLR фотоапарати, огледално-рефлексните тела на камери, които бяха междинен етап между аналоговите и изцяло дигиталните безогледални апарати.

Panasonic всъщност не е изкарвал на пазара нов продукт в този клас от 2019 г. насам - но сега става ясно, че няма и да разработва такъв. Същото важи и за Sony и техните Cybershot компактни фотоапарати.

Миналата година и FujiFilm спря своята линия FinePix.

На пазара вече има няколко смартфона със сензор с размер 1 инч - което е размера на сензора и в повечето компактни камери, при това тези от сравнително висок клас. Най-евтините пък имат сензори, които отдавна бяха надминати от смартфоните.

В добавка умните телефони имат и мощни процесори, които правят страхотна допълнителна обработка на фото- и видеокадрите, допълнително обезмисляйки "сапунерките".