Преди седмица китайският производител Xiaomi обяви предстоящ смартфон с 64-мегапикселова камера и публикува кадър с нея. Производител на сензора е Samsung, който видно има намерение да стартира нова мегапикселова война.

Според топ производителя на оптика Zeiss това е излишно и ще затормози смартфоните, които все още не са достатъчно мощни, че да записват бързо подобни снимки. За яснота - това е 10120 x 6328 пиксела резолюция.

Досега най-високата резолюция на смартфоните бе 48 мегапиксела, като отново най-популярният сензор е на Samsung. В момента на пазара има десетки смартфони с него - основно на китайски производители, модели като OnePlus 7 Pro, Oppo Reno, ASUS ZenFone, Honor 20, Redmi Note 7S и други.

Странно обаче, те не са сред смартфоните с най-добра камера на базата на мнението както на потребителите и технологичните гурута, така и на професионалните фотографи.

Google Pixel 3 има едва 12,2 мегапиксела сензор на гърба. Huawei P30 Pro има 40MP+20MP+8MP. Samsung Galaxy S10 Plus е с два сензора по 12MP и един 16MP. iPhone XS е с два сензора по 12MP.

Защо е тази разлика?

За флагманите компаниите наблягат на два или три сензора, които работят в тандем по различни методи, за да направят по-малки, но по-качествени снимки. Някои предлагат широкоъгълeн обектив, други ползват черно-бял сензор, който добавя светлина към снимките, заснети с основния RGB сензор (така Huawei например постигат впечатляващите си нощни снимки).

В добавка старото правило важи - важни са не мегапикселите, а размерът на сензора. Голям сензор означава повече информация в пикселите, дори да са по-малко като бройка. Това ще рече, че една снимка от 48-мегапикселов сензор може реално да има по-малко детайли от една снимка от 24-мегапикселов, но по-голям. 

От Samsung все пак показват видимо по-голям сензор в рекламните си изображения.

Отделно налице е фактът, че повечето хора снимат в .jpg формат, тъй като максималният RAW е много тежък и снимката се записва бавно.

Но голям сензор с много пиксели в действителност може да означава повече детайли и по-добри снимки.

Могат ли обаче смартфоните да се справят с огромни изображения?

Последният опит да се стартира мегапикселова война при смартфоните бе 41-мегапикселовият Nokia Lumia 2010. Той излезе през 2013 г. и имаше два основни проблема - единият, че Windows Phone системата вече умираше, а другият - че снимките ставаха бавно на максимална резолюция. Така тогава стана ясно, че за момента смартфоните могат да се справят с 20-30-мегапикселови снимки бързо и ефективно.

Но Lumia 2010 имаше двуядрен 1,5 GHz Snapdragon процесор и 2GB оперативна памет. Топ смартфоните в момента имат между 8 и 12 гигабайта RAM, а процесорът при Android устройствата е Snapdragon 855 - 8 ядра, от които най-голямото е 2,84 GHz.

Апропо, той поддържа именно до 48-мегапикселови сензори, така че оценката на Zeiss спрямо настоящото състояние на пазара е правилна. Наскоро обаче излезе процесорът 855+, който със сигурност може да се справи с повече пиксели със същата скорост.

Това означава, че ако не това поколение, то следващото би могло да има изчислителната мощ, че да се справи и с 64 милиона пиксела в  една снимка.